По-мъжествени ли са плешивите мъже?

Плешивите мъже се възприемат като по-мъжествени, по-властни и с 13 процента по-силни физически, отколкото са в действителност, съобщава в. „Дейли мейл“.

Учени от университета в Пенсилвания се позовават на проучване. Донякъде то обяснява екранния успех на плешивите екшън герои като Брус Уилис, Вин Дизъл, Джейсън Стейтъм и Дуейн Джонсън-Скалата.
[ad id=“225664″]
Първият експеримент е проведен с 59 студенти, 39 от които жени, разглеждали снимки на мъже с обръснати глави, а после подобни типажи с коси. Първите били оценени като по-властни и доминантни.

Във вторият тест били включени 344 участници, половината от които представлявали нежния пол. Учените им показали две снимки на един и същ мъж.

Когато косата била премахната дигитално, мъжът бил възприеман като по-висок с 2,5 сантиметра и с 13 процента физически по-силен, отколкото в действителност.
[ad id=“263680″]
При третият експеримент са обхванати 552 души. Те получили писмени и устни описания на различни мъже. Хората без коса или с обръснати глави били оценени като най-мъжествени.

Единственото негативно в това е, че плешивите изглеждали с 4 години по-стари от действителното в очите на участниците и в трите теста.


image0 (9K)