НАЙ-НОВИ:

„Писалка“ открива рак за 10 секунди

Учени от Тексаския университет съобщават, че ръчно устройство може да открие ракова тъкан за десет секунди, цитирани от ВВС.

Според тях това може да направи хирургията за отстраняване на тумори по-бърза, по-безопасна и по-прецизна. Те се надяват, че това ще предотврати оставането на част от тумора след операция.
[ad id=”225664″]
Публикувани тестове в Science Translational Medicine, показват, че технологията е точна в 96% от времето. Устройството се нарича MasSpec Pen. То се възползва от уникалния метаболизъм на раковите клетки.

Как функционира?

Писалката докосва раковите тъкани и освобождава малка капка вода. Химикалите в живите клетки влизат в капката, която след това се изсмуква обратно за анализ. Писалката се поставя в голям спектрометър – апаратура, която може да измерва масата на хиляди химикали всяка секунда.
[ad id=”225664″]
Тя произвежда химически отпечатък, който казва на лекарите дали наблюдават здрава или ракова тъкан. Хирурзите искат да открият границата между раковата и нормалната тъкан. Писалката помага на лекарите да са сигурни, че няма да останат ракови клетки.
Отстраняването на малка част от тъканта и оставането на ракови клетки ще доведе до растежа на нов тумор, а изрязването на твърде много тъкан също води до увреждане, особено на органи като мозъка.
„Вълнуващото в тази технология е колко ясно отговаря на клиничните нужди. Инструментът е елегантен и прост и може да бъде в ръцете на хирурзите съвсем скоро“, казва Ливия Еберлин, доцент по химия в Тексаския университет.
[ad id=”225664″]
Технологията е била тествана върху 253 проби в рамките на изследването. Тестовете за усъвършенстване на устройството ще продължат, преди то да бъде изпробвано по време на операции.
Учените са на крачка от лечението на рак на белия дроб. Те изолираха генът, който предизвиква скоростното развитие на дребноклетъчния карцином.
Въпросната писалка анализира тъкани с диаметър 1.5 мм, но учените са разработили още по-съвършени писалки, които да могат да изследват тъкани с диаметър от едва 0.6 мм. Самата писалка е евтина, но големият спектрометър е скъп и грамаден.
[ad id=”225664″]
„Спънката, разбира се, е големият спектрометър. Планираме да създадем спектрометър, който е малко по-малък, по-евтин и да може да се внася и изнася на колела от залите“, казва д-р Еберлин.

Този уред е поредният опит да се подобри точността в хирургията. Екип от Императорския колеж в Лондон разработи нож, който „помирисва“ тъканта, която реже, за да определи дали отстранява рак. А екип от учени от Харвард използва лазери, за да анализира каква част от мозъчен тумор да отстрани. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Виж още:
На 13 септември в Първо РУ – Стара Загора е…