НАЙ-НОВИ:

Диетолог: Детоксикация на сухо? Това е интоксикация!

Опасна мода се наблюдава сред родителите в социалните мрежи. Майки и бащи пишат, че подлагат децата си на глад и жажда с дни, за да „пречистят” организма им от токсини.

„Ако детето не пие вода, това няма да го детоксикира, а ще го интоксикира”, обясни специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова в ефира на „Здравей, България”.
 Тя е категорична, че здравословното гладуване може да се практикува само от възрастни, и то след специална подготовка.
[ad id=”225664″]
Безопасно е само в продължение на три дни. „Децата обаче не могат да издържат толкова. Те могат да не се хранят максимум 24 часа, но при задължителен прием на вода”, каза Байкова.
Тя обясни и какви са рисковете за организма, оставен без най-необходимите за него вещества по-дълго време.
При деца  подобни режими не могат и не трябва да се прилагат, стана ясно от думите на специалиста. Техните адаптационно механизми са по-различни от възрастните, каза Байкова.

Тя обясни и какви са рисковете за организма, оставен без най-необходимите за него вещества по-дълго време.

Диетологът е категорична, че детоксикация може да се направи само с течности – вода, чайове, плодови и зеленчукови сокове.

“За първи път чувам за “детоксикация на сухо”. Това е детоксикация. Организмът просто задръства своите клетки с разградни продукти. Без течност това става в организма. Все пак детоксикация значи да изчистим черва, да облекчим функцията на черния дроб, активно да работи отделителната система”, каза проф. Байкова. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Ако не се пие вода, това уврежда бъбреците, кръвта ще се сгъсти, ако е възрастен човек, нищо чудно да направи тромбоемболия, слепване на тромбоцити, рисково е, категорична е проф. Байкова.
[ad id=”225664″] Тя подчерта, че може да се гладува най-много в рамките на три дни от възрастни хора, при предварителна подготовка. Ако човек продължи да не приема храна, след третия ден това е опасно за здравето, като първите органи, които са изложени на риск, са мозъкът, червата и черният дроб.
Източник: Blitz.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Виж още:
Робърт де Ниро е най-високоплатеният актьор, който участва в американски…