Белгийски био бисквити съдържат канцерогенния акриламид

Опасни белгийски био бисквити се предлагат на българския пазар, стана ясно вчера.

Продуктът е определен като сериозна заплаха за здравето, тъй като съдържа канцерогенния акриламид.

„Това е въпрос на пропуски във вътрешния контрол на производителя. Поглеждайки даден продукт, трябва да си даваме сметка, че рискът от технолгични пропуски съществува във всички точки на Европа. Българските храни са с високо качество и потребителят не трябва да се съмнява в това“, обясни пред Bulgaria ON AIR председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева.

Проф. Пламен Моллов, който е бивш директор на БАБХ, призна, че е много резервиран по отношение на био продуктите. По думите му в конкретния случай е използван ябълков концентрат, който е активен в образуването на акриламид.

„Системата за бързо предупреждение е гарант, че когато се появи опасен продукт на пазара, в рамките на 24 часа това става ясно за всички контролни органи. На второ място, става дума за вещество, за което науката не се е произнесла окончателно. В много продукти има акриламид, само че не знаем“, сподели експертът пред Bulgaria ON AIR.
[ad id=“225664″]
Мариана Кукушева подчерта, че живеем във век, в който се ползват заместители на основните суровини. Недостигът на основни суровини води до заместители, посочи тя и добави, че подсладителите са първоизточник за развитие на някои видове диабет.

„Българинът не е наясно, че био продукцията на България се произвежда от нашите баби на село“, настоя тя.

„Агенцията по храните сигурно прави максимума с човешкия ресурс и лабораториите, с които разполага. В основата на качествения контрол стои липсата на законодателство. Приемането на закон на храните трябва да се превърне в национална кауза“, каза още Кукушева.
[ad id=“225664″]

Проф. Пламен Моллов се съгласи с твърденията й и добави, че Агенцията по храните не функционира достатъчно добре, защото няма необходимия капацитет, бюджет и статут.

Източник:dunavmost.bg


image0 (9K)