Скалното светилище Провиралката – лекува безплодие

От десетки години малко село в Кюстендилско няма никакви репродуктивни проблеми сред жителите си.

[ad id=“225664″]

Легенда твърди, че местността е заредена с космическа енергия, която помага на жените да заченат, а на мъжете дава плодовитост и сексуална сила.

Мястото е смятано за свещено още от тракийско време и чак впоследствие се сдобило и с християнски храм.

Село Лилач се намира на 56 км от София в посока Кюстендил, но от години е атракция за бездетните двойки. Местните наричат странните скални образувания над селото „Провиралката“ и това е тяхното мистично място. Те нямат никакви съмнения, че ако бездетна жена се промуши там, скоро ще  зачене с мечтаната си рожба.

[ad id=“263680″]

Според различни източници над 150 семейства са се сдобили с деца при посещението на скалите. Селото, което най-отдавна е споменато в турски документ от 1576 г., пък никога нямало и една безплодна двойка. Преди години, когато в района все още имало достатъчно млади семейства, всяко от тях се радвало на поне 2-3 отрочета.

Специфичната енергия на мястото се допълва от факта, че то се вижда от всички  четири махали на селото. Разгърнато на единственото възвишение в околовръст, всяка сутрин слънцето огрява първо най-издадените скалисти форми. Вечер това е последното място, до което стигат лъчите. Точно тяхната енергия зарежда скалата и се твърди, че й дава мъжка сила.

Самата Провиралка е сякаш издялкана да наподобява женска форма. Природното чудо е напълно естествено според местните и не е плод на изкусни майстори от древността. Въпреки това симетрията му напомня женска утроба.

[ad id=“218001″]

Затова разкази на местни хора споменават Провиралката като природно чудо, но и като богато на силни енергии място с мистични заложби.

До малко познатия  скален комплекс от времето на тракийското племе Пеони се стига по разбит планински път, който води  към възвишението над селото.

Пътят се вие през скални сводове, за да стигне до огромен камък с тесен процеп под него. След вглеждане в скалата лесно се вижда, че всъщност камъкът поразително прилича на женските детеродни органи, но в гигантски размери. Тъкмо под него трябва да се мушне жената, за да я споходи мечтаното щастие.

Силните енергии, които местните усещат и до днес, са били осезаеми и за траките. Според предания на това място те са устройвали своите мистични ритуали за плодородия. По поляната около Провиралката се забелязват едри плоски камъни с форма на кръг. Според някои това било скална маса за пиршества, според други пък са олтарни камъни за жертвоприношения.

[ad id=“236993″]

Запознати твърдят, че в околността има и непроучен некропол. Археолозите правили само огледи тук, но така и не са стигнали до проучване и разкопки. Това не пречи на местните да разказват като неоспорим исторически факт, че детето на император Юстиниан също се е явило на бял свят едва след като жена му минала през ритуалите под скалата. Стари източници съобщават, че самият римски император бил роден някъде около Лиляч.

Според древни източници той произхождал от село с име Таурезиум, а в античността селище с такова име е имало близо до днешното кюстендилско село Таваличево. Тези обстоятелства развихрят фантазиите на местни, но и на специалисти, които не изключват възможността под пасбищата около мегалитното светилище да лежи древен град.

Източник:dunavmost.bg

[ad id=“236999″]


image0 (9K)