Разтърсени от емоция, „Браво!“ и много обич дариха старозагорци снощи на Ансамбъл „Българе“

Разтърсени от емоция старозагорци се насладиха на българското „Осмо чудо“, представено с изключително майсторство и като замисъл, и като изпълнение от най-големия частен фолклорен ансамбъл в Европа „Българе“.

Уникалната музикално-танцово-филмова постановка е събрала неподражаемата ритмика, многообразието, красотата и богатството на българския фолклор. Наслада за сетивата на зрителите в препълнената зала на Операта в Стара Загора! Старозагорската публика не спря екзалтирано да ръкопляска през цялото време на спектакъла, усмивки и сълзи се редуваха по лицата, защото емоциите преливаха. Страхотното превъплъщение на големия английски актьор Бен Крос в ролята на Джеймс Баучер предизвика нескрито възхищение и запали нови пламъчета на родолюбие и самооценка на това, което притежаваме като наследство от душевността на предците ни.

В една зимна нощ във вагона за пушене на „Ориент експрес” големият унгарски композитор Бела Барток /актьорът Атанас Сребрев/ случайно среща кореспондента на „Таймс” за Балканите Джеймс Баучер. Ирландецът с много любов защитава българите в стремежа им за свобода и обединение, той е влюбен в България. Журналистът разказва на композитора за хората, природата, ракията, ръченицата, историята: Македония е България, обяснява той от екрана и взривява патриотичния дух в залата. Голяма част от разказа му е за неравноделните фолклорни български ритми. Това е всъщност „Осмото чудо” на света според Христо Димитров. Като врящ вулкан бушува сцената по време на целия спектакъл. Несъмнено най-емоционалния изблик в публиката предизвика танцуването на самия Христо Димитров, който е ненадминат като енергия, майсторство и изключителен хъс. Той не стъпва по сцената, той преживява ритъма, който преминава през вените и сърцето му, за да се превърне в нещо толкова красиво, завладяващо, истинско, БЪЛГАРСКО!

Бисове, „Браво!“ и много обич изпратиха към сцената старозагорци.

mikova_bulgare_dimitrov_resizedОбластният управител на Стара Загора Гергана Микова връчи снощи, след края на спектакъла, Почетен знак на ръководителя на ансамбъл „Българе” и негов продуцент Христо Димитров. „За мен е удоволствие да Ви поздравя и да Ви благодаря за поредния прекрасен празник на българския фолклор, който вие подарихте тази вечер на старозагорската публика. Спектакълът „Осмото чудо” символ на българщината. Той е пример за родолюбие и пълна отдаденост на българската история, традиции и фолклор. С вашето изкуство вие ни правите щастливи, но и ни карате да мислим за вечните човешки ценности, за съхранението на родовата памет и дух”, каза г-жа Микова при връчването на почетното отличие.

Спектакълът „Осмото чудо“ е естествено продължение на най-популярното шоу на ансамбъла „Това е България!“, с което събра хиляди фенове и овации през последните години.


image0 (9K)