Има разлики между продуктите в Западна Европа и у нас

Има разлики между хранителните продукти, които се продават на българския пазар и в страните от Западна Европа.

[ad id=“225664″]

Това показва сравнителния анализ между продуктите, направен през последния месец, обяви в рубриката „Чети етикета” на bTV директорът на Българската агенция по безопасност на храните Дамян Илиев.

Той уточни, че разликите са описани в етикетите.

Най-сериозни са разминаванията при млечните продукти – при тях стоки с различно съдържание се предлагат под една и съща марка в България и в Германия. Изследвано е сирене, което дори има различен вкус и вид, а се представя за същото.

Сериозни разлики има в състава на шоколадите и в детските храни.

Разлики не са открити само при местните продукти.

[ad id=“225664″]

В газираните напитки на нашия пазар има глюкозо-фруктозен сироп вместо захар. В енергийните напитки пък има по-нисък процент кофеин спрямо същите марки в Германия.

При натуралните плодови сокове са открити следните различия – в Западна Европа сокът действително е 100%, а на нашия пазар – 97%.

Агенцията по храните е установила и разлики в цените на хранителните продукти от един и същи вид и една марка, но тях ще ги коментира министърът на земеделието Румен Порожанов, уточни Дамян Илиев. Най-сериозна е разликата при детските храни, издаде той.

Огромен скандал избухна след словашко изследване на 22 продукта, което категорично показа по-лошо качество в продуктите на една и съща марка, предназначени за техния пазар. Последва и бурна реакция в Брюксел, а страните в Източния блок се обявиха твърдо против двойния стандарт в хранителните продукти.
В края на май тази година Българската агенция по безопасност на храните започна аналогично изследване.

[ad id=“225664″]

Бяха купени аналогични на нашия пазар продукти от Германия и Австрия – взети бяха общо 31 проби.

Изследвани се следните групи продукти: месни, млечни, шоколадови изделия, безалкохолни напитки и плодови сокове, храни за бебета и деца.

източник: БТВ


image0 (9K)