Христо Димитров с още по-грандиозни проекти след „Осмото чудо“

Снощи грандиозният спектакъл на „Българе“ в Операта – „Осмото чудо на света“, подари на старозагорци шепа дух, история, бъдеще – вечност

hristo-dimitrov-3_resized

ЗАРАТА разговаря с Христо Димитров, създател и продуцент на фолклорен ансамбъл „Българе“, хореограф и режисьор.

Роден е на 7 октомври 1969 г. във Варна, но живее и завършва средно образование в Шумен. От десетгодишен танцува народни танци в самодейни състави. След отбиване на военната служба във флота, превръща хобито си в професия. От 1990 г. е редовен студент в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив в специалността „Хореографска режисура“. Дипломира се през 1994 г. в класа на проф. Петър Луканов. Живее в Пловдив и се реализира в предприемаческия, издателския и рекламния бизнес до 2000 г., когато се премества в София. Има дъщеря Николая (1996) от първия си брак. През 2002 г. с активната финансова подкрепа на британския поданик Ян Чарлз Андерсон подготвя създаването на първия частен професионален фолклорен ансамбъл в България. На 1 октомври 2002 г. Христо Димитров и сестра му Елена Андерсон полагат началото на Национален фолклорен ансамбъл „Българе“.
– Г-н, Димитров, накъде продължава „Осмото чудо“?
– Във всички по-големи градове на страната. В някой повтаряме, потретваме… Старозагорци, които не успяха да намерят билети за спектакъла ни тук, могат да видят Чудото в Пловдив на 27 септември, стига навреме да закупят билети. Там ще бъдем за втори път. Ще повторим и във Варна, а в София през есента ще бъдем на сцена за четвърти път.
– Това ли е проектът, който отнема цялото Ви време в момента, или както е обичайно за Вас работите поне по още няколко?
– Аз съм от хората, които много работят, имат нужда да работят в различни проекти и направления непрекъснато. Дано Бог продължава да ми дава нужната сила. На 28 и 29 юли в Челопеч възраждаме една уникална българска традиция – НАРОДНИТЕ БОРБИ и то по най-зрелищен начин. Нарекли сме инициативата“ДИВАТА СЦЕНА“. Очакваме най-силните борци от всички региони на страната, включително и от Стара Загора, да премерят сили под звуците на невероятна музика, сред танци, гости от страната и чужбина. Да видим ще се опрат ли тракийци на добруджанци, на шопи, на странджанци…
От 18 до 20 август пък е юбилейния 10-ти фестивал на фолклорната носия в Жеравна. Точно тогава се навършват 140 години от битката при Шипка. Ще честваме събитието с невероятен спектакъл – не възстановка, а истински незабравим спектакъл.
Зад гърба ни е вече фестивала на танцовото изкуство в Кранево, но и пред нас, защото го превръщаме в ежегоден. На 29 април пък – международния ден на танцовото изкуство, всяка година ще връчваме в НДК наградата „Златна муза“ – жест, предназначен да повдигне духа на хореографите във всички сфери на танцовото изкуство у нас.
– ЗАРАТА писа преди време за подготвяния от Вас грандиозен международен проект. Какво се случва с него?
– Вече работим по него – не е само идея. До две години ще предложим продукт на световната сцена, несравним с нищо до сега. България и „Българе“ са в основата, но в Европейския танцов дивизион в неговото първо издание, ще участват още музиканти и танцьори от Румъния, Гърция, Турция, Русия. Името на това световно танцово шоу все още го пазим в тайна. Наистина ще е най-грандишозното в света като послания, ефекти, качество, ниво на изкуството, не като брой участници. С нищо по-малко от това няма да се задоволим. По-нататък ще включваме и участници от още държави, например от Грузия.
На 22 септември пред 55 000 души публика на стадион „Васил Левски“, ще излязат 100 български рок-банди. Аз съм режисьор на шоуто. Ще има и чужденци. Участват още симфоничен оркестър и хорът на БНР. Всички те ще свирят и пеят едновременно за феновете на рока най-големите световни хитове на най-известните и обичани рок състави в света. Диригент ще бъде Нелко Коларов от Варна. Уникално ще бъде. Всеки може да научи повече от rokin.bg

И това са само част от нещата, които движите – творческият им аспект. Менинджмънта също е Ваша работа… – Как се справяте?
– Организиран съм. Имам и сериозен екип, наистина много работя, но нека е ясно – правя го, защото го мога. Някои хора си мислят, че имат ли достатъчно ресурси, ще постигнат същото. Не става. Трябва да го можеш. На мен, например, най-фантастичните продукти и подправки да ми дадат наготово, ястие, годно за ядене, няма да мога да направя. Не ме бива просто за това.
Освен това в моята област се чувствам длъжен да работя така и толкова – много ми е дадено: хореограф, сценарист, режисьор, мениджър. Рядко хората на изкуството са и добри мениджъри, добри търговци. Това не е моя заслуга. Моята заслуга е да не се щадя и да работя непрекъснато. Пяак казвам – длъжен съм. Трябва да върна към другите хора, дареното ми от Господ.
– Създадохте Фондация „Българе“ (2004), учредихте Национално движение „Второ Българско Възраждане“. Как се развиват патриотичните иншциативи?
– Движим всичко, но в момента съм обсебен от проекта да изградим паметник на кан Тервел и в София. по-късно от старозагорци се задействахме, но няма значение. Важното е най-великият древен политик на Европа да бъде почетен и в родната си страна. Срамота е да има паметници в знак на признателност за спасението на Европа в други държави, а родината му да неглижира великото му дело. В момента очакваме Столична община да ни отреди място. Подготвяме за печат в тираж 300 000 12 страници исторически разказ, факти, събития – всичко, което сме открили за владетеля и политика Тервел. Тези малки книжки ще се раздават безвъзмездно из цяла България. Подготвяме и филм за него тип „дискавъри“, който да разнесе знанието за него и неговото послание, толкова важно днес в днешния свят, във всички точки на Земята…

Интересно е да се живее, особено когато се живее интересно и смислено, е изводът на ЗАРАТА след този разговор. А Вашият?


image0 (9K)