НАЙ-НОВИ:

23-годишен изрод изнасили две възрастни жени

Добричкият районен съд осъди 23-годишния Петър Я. от село Черна за изнасилване на две самотно живеещи възрастни жени. Той беше признат за виновен и по двете обвинения, като получи общо наказание от 5 години затвор, което да изтърпи при първоначален строг режим в затвор или затворническо общежитие от закрит тип, съобщава “Добрич Утре”.

Съдът уважи и предявените граждански искове за причинените неимуществени вреди на потърпевшите и осъди Петър Я. да заплати обезщетения в размер на 12 и 10 хиляди лева.

В обвинителния акт се посочва, че на 30 октомври 2015 г. подсъдимият е влязъл в дома на 85-годишна жена и я е изнасилил, като й причинил и средна телесна повреда.  На 3 ноември същата година той насилил друга възрастна жена – на 80 години. И двете жертви не са имали възможност за самоотбрана, тъй като са били трудно подвижни.

Присъдата на Районен съд – Добрич беше постановена в процедура на съкратено съдебно следствие, като първоначално определеното наказание от 7 години и 6 месеца бе редуцирано с една трета.

Пред съда извършителят многократно заяви, че съжалява за стореното. Според съдебномедицинската експертиза той е извършил деянията след употреба на алкохол, но въпреки това е могъл да разбира естеството на извършеното. Установено е, че при него е налице вредна употреба на алкохол и наркотични вещества, но той не е стигнал до състояние на зависимост от тях. Посочва се още, че Петър Я. е израснал в агресивна среда с наличие на домашно насилие.

Адвокатът на подсъдимия заяви в съдебната зала, че 23-годишният младеж от крехка възраст е бил подложен на ударите на живота, което е повлияло на неговото израстване, но той осъзнава тежестта на извършеното и съжалява за него. Защитата призова съдебния състав за справедливост и поиска присъдата да бъде наложена в нормите на законоустановения минимум за такива престъпления.

Прокурорът по делото поиска по двете обвинения извършителят да получи присъди съответно от 7.5 години и 4 години лишаване от свобода, което е средното наказание, предвидено за подобни деяния. Беше подчертано, че в хода на досъдебното производство той е съдействал изцяло на разследването и е направил пълни самопризнания. Според обвинението прекалено дълъг престой в затвора, вместо да поправи и превъзпита осъдения, би имал обратен ефект за един млад човек.

Петър Я. има една предишна условна присъда от 4 месеца за унищожаване и повреждане на чуждо имущество. Наложеното му сега наказание подлежи на обжалване или протест пред  Добричкия окръжен съд в 15 – дневен срок. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Барак Обама помилва Челси Манинг - трансескуалният информатор на основателя…