Гризането на ноктите – заболяване или навик

Най-често с този проблем се сблъскват родителите на деца на възраст под 5 години, но не по-малък е и навика при деца от 7-12 години, а дори и възрастни мъже и жени. Често родителите не обръщат внимание на този проблем и не се грижат за премахването на това на пръв поглед несериозен недостатък.

[ad id=“225664″]

Няма съмнение, че трябва да се обърне специално внимание на този навик на детето. Често пъти пръстите на детето са в рани, които могат да доведат до инфекциозни заболявания.

Всеки родител трябва да осъзнае, че може да причини сериозно увреждане на здравето на детето, както и да повреди трайно външния вид на ноктите. Въпреки това, не трябва да се прибягва до разправии и кавги с детето, а да се приеме проблема с разбиране и да се разработи ясна стратегия за справяне с него.

Трябва да се знае, че в повечето случаи това е слабост при деца в най-ранна възраст, поради няколко причини:

– страх (среща с куче, силен гръм и трясък и т.н …);

– стрес, който се акцентира върху кавгите на родители, които се карат на висок глас.

Трябва да се подходи деликатно като му разкажете във вид на игра фантастични истории на ужасите, които живеят под ноктите, страшни чудовища, микроби, които могат да причинят заболяване, ако попаднат в устата. Също добре работи и този метод: веднага след като забележите, че вашето дете започва да си гризе ноктите, трябва да му извикате на глас, но с по-спокоен тон, да кажем името му. След определен период от време, това ще доведе до определени асоциации в детето, и лошия навик ще отмине.

Можете да кажете на детето си: „Ако не спреш да си гризеш ноктите,  ще заприличаш на този чичо“. В този случай е необходимо да се покаже снимка на грозния мъж, който страда от прекомерно затлъстяване.

[ad id=“225664″]

В миналото е бил популярен следния метод: намазват с лют пипер, хрян или горчица пръстите, и когато той ги пъхне в устата, усеща силно парене. В повечето случаи този метод се оказвал ефективен. Днес се смята, че такива методи са вредни за здравето на детето, но в аптеките се предлага специален мехлем с ужасно лош вкус. Те лесно могат да станат безвреден аналог на хрян или горчица.

Ако се случи така, че навикът се задълбочи, макар да сте опитали всички други методи, трябва да потърсите невролог или психолог. С такава слабост е трудно да се справи, дори и възрастен, а при детето  е невъзможно.

[ad id=“263680″]

Какво става, ако възрастните си гризат ноктите?

Според проучване, по голямата част от тях са жени. Тази статистика се основава на факта, че жените най-често са изложени на стрес. Този начин става за тях един вид защитен механизъм или реакция, причинена от прекомерно нервно напрежение, висока емоционалност, неувереност, тъй като не е тайна, че жените са много по-емоционални от мъжете.

Когато в тялото на възрастен се чувства напрежение той спонтанно започва да си гризе ноктите. Без съмнение, можем да кажем, че желанието да се дъвчат ноктите не са придобити в зряла възраст, те се появяват още в съзнанието на детето. Така че стигаме до там, трябва да се работи за премахването на този проблем още в ранна възраст. Много често, възрастни, мъже и жени, са прилагали цялата си воля за борба с този навик, но в крайна сметка, трябва да се премахне проблема с емоционалния стрес.

[ad id=“236993″]

В днешно време има много начини  за лечението на този навик чрез: обучение, среща с психолог, релаксиращи видео курсове, правилно дишане, билки, успокояващи чайове и други средства, както и масажи, вечерна йога, топли вани със сол и пяна, нежна музика, разходки, почивка, промяна на скучния начин на живот и много други. Всичко това е гарантирано, за да премахнете напрежението, да се отървете от излишните емоции, и по този начин да се абстрахирате от слабостта  да си гризете ноктите.

[ad id=“236999″]

Често пъти на хората им е неудобно да се консултират с невролог, физиотерапевти и други професионалисти, и продължават да живеят  с този проблем, като го мислят за незначителен. Във всеки случай не трябва да се обезсърчавате, страхувате или срамувате, а да потърсите помощ.

Надяваме се, че статията е била полезна и ще  помогне на вас и на  любимите ви хора да се отърват от този коварен и досаден навик.

Не спирайте да се борите за себе си, защото всичко е във вашите ръце!

Преведено: zarata.bg


image0 (9K)