Защо няма Нобелова награда за математика?

Нобеловитe награди се присъждат всяка година на хора, които са провели забележителна научноизследователска работа, разработили са впечатляващи методи или умения, или са дали изключителен принос за развитието на обществото в областите физика, химия, литература, мир и медицина или физиология. Днес мнозина смятат, че това е най-голямото световно признание.

Наградите започват да се раздават съгласно завещанието на шведския индустриалец и изобретател на динамита Алфред Нобел. Той подписва документа в Шведско-норвежкия клуб в Париж на 27 ноември 1895 г. Подбудите му са свързани с шока от пораженията, до които е довело неговото изобретение и желанието да бъдат възнаградени хората, служещи на човечеството.

Първата Нобелова награда е връчена на 10 декември 1901, пет години след смъртта на Нобел.

Много често обаче хората си задават въпроса: Защо няма нобелова награда за математика?
Най-простия отговор е „Защото Нобел не я е учредил”, но той е в кръга на шегата.
В продължение на много години са се изказвали най-разнообразни хипотези.
Една от тях е, че Алфред Нобел е мразел математиката. Някои учени смятат дори, че изобщо не му се е отдавала.
Според друга теория, Нобел е смятал, че в тази наука вече всичко е открито и едва ли има какво ново да се създаде.
Някои хора изказват предположения, че Нобелова награда за математика няма по елементарна причина: тя не е наука в смисъла който се влага в тази дума. Математиката е помощен метод за обясняване на научни истини.
Според други хора, създателят на Acta Mathematica Митаг-Лефлер е успял и да вземе солидни средства от крал Оскар II за ежегодна математическа награда. Поради тази причина не било особено удачно Нобел също да създава подобно възнаграждение.

Най-интересната хипотеза, е че приятелката (годеницата) на Нобел е имала любовна афера с изявен математик. Някои дори смятат, че това е бил Митаг-Лефер. Нобел категорично отказал да създава награда по математика, опасявайки се, че съперникът му ще я спечели.
Дали някога ще разберем коя е истината?


image0 (9K)