НАЙ-НОВИ:

22 октомври е ден на донорството

Европейският ден на донорството е организиран за първи път през 1996 година от проф. Филип Морел, който работи в Университетската болница в Женева. Целта е да се популяризира донорството, тъй като то стои в основата на трансплантации. Тези сложни операции са единственият шанс за живот на хиляди хора.

В Европа над 56 хил. души имат нужда от трансплантация на някакъв орган или тъкани. От 1998 година Европейският ден на донорството започва ежегодно да се подготвя от Съвета на Европа.
Досега домакини на основното събитие са били 11 различни държави – Швейцария, Австрия, Португалия, Швеция, Кипър, Гърция, Турция,Ирландия, Словения, Германия, Грузия.

В България този ден се отбелязва за втора поредна година. Даряването на орган е проява на огромно благородство, защото спасяваш човешки живот. Чрез него частица от човека продължава да живее след самия него. Според действащия в България Закон за трансплантациите всеки човек би могъл да дари органи след смъртта си, освен ако писмено не откаже тази възможност в здравната си книжка и при личния си лекар. След края на жизнения му път най-
близките роднини на починалия трябва писмено да потвърдят съгласие за донорство, ако обективните медицински обстоятелства го позволяват. В много от случаите близките отказват тази възможност, въпреки че починалият не е декларирал отказ от донорство.
Повече за донорството и трансплантациите у нас може да се научи от сайта на МЗ (рубриката „За пациента”), ИАТ и във фейсбук на страницата на Национална кампания в подкрепа на донорството, пише РЗИ-Стара Загора. За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
Мъжете и жените винаги ще бъдат различни. Ново изследване установява…