Отговори на сигнали от „Подай сигнал до кмета“ – 11 май

  1. Привет! Не знам дали изобщо има осъзнаване колко архитектурно беден град сме! Не просто сред големите градове, а изобщо! След като не може да се направи нищо и с безмерно малкото стари сгради в града ни, които не стига,че се броят на пръстите на ръцете, ами и са оставени да се рушат, защо няма политика ,която да заложи само и единствено на ултрамодерна архитектура? Прекрасни примери-сградата на музея и операта! Ето от такива сгради има нужда града ни. Трябва да се помисли много сериозно и за ключовите сгради в суперцентъра да се модернизират. Идва ми да напиша много по-силни думи, но се въздържам за изключително грозните соц сгради, които са навсякъде в суперцентъра и които загрозяват допълнително и без това не особено блестящия ни откъм архитектурна гледна точка град! На тези сгради в суперцентъра санирането и модернизирането е просто задължително, особено на тези по пешеходния булевард, след като ще имаме един модерен с гранични плочи такъв.
    Залата на общината също крещи за модерна визия. Тя може да се стегне и да се направи с модерна, стъклена фасада, като направено така, гледката би била прекрасна. Следващото е Дом на Строителя. Имаме основата, сградата е висока, но е крайно грозна! Модернизацията тук също е задължителна. Сградата на Областната Администрация в сърцето на града ни-изключително отблъскваща, отвратителна соц визия!!! Такива грозни сгради внасят още допълнителна грозота и неприятни чувства в града ни! Специално това соц чудовище може да се превърне в прекрасна гледка за очите на заралии и гостите на града ни с градинки с цветя, фонтани и модерна визия на сградата. Веднага това ще отвори не само центъра, но и града ни. Видяхме как басейнът заблестя, а знаем,че той също е строен по комунистическо време, което ни говори,че без проблем тези соц сгради могат да имат превъзходна визия. На града му липсват няколко високи, ултрамодерни сгради в центъра, за да разчупят поне малко монотонната ,грозна соц визия, която просто се набива на очи на всеки. На град като нашия с прави улици високите ,модерни сгради ще паснат идеално. Спокойно коже да се започне с трите сгради, които изброих и които , ако се ремонтират и направят да изглеждат модерно, веднага ще внесат в града ни съвсем друга, много приятна за очите визия.
  2. Отговор: На този етап няма вариант нито да съборим тези сгради, нито да ги осъвременим подобаващо – инвестицията би била прекалено голяма и не е предвидена в Бюджета на Общината.

    2. Уважаеми г-н Тодоров ние от малкия Железник ви писахме по повод спирка навес срещу м-н Зора посока Тракийски университет. Два месеца минаха но това не се случи ,имахме отговор че ще бъде поставена от 13 02 2017г, продължаваме да се надяваме.
    Отговор: Съжаляваме, че поставянето се забави, но трябваше да се мине по процедура за възлагане на изработката. вече я възлагаме и в най-кратък срок ще има навес, съобразен с мястото.

    3. Здравейте!
    Какво се случи с изключително интересната, свежа и разчупена идея за „Stara Zagora-Center Of The Univerce“?
    Каква е причината тази чудесна възможност, от която може да извлечем много позитиви като град, да не е осъществена все още? Не знам дали осъзнавате, но от туристическа гледна точка идеята е просто уникална! И ако си мислите,че сме единствените „луди и ненормални“ с подобни „тъпи“ идеи, само вижте как е по света:
    В Аржентина има един град с 60 000 души, Ушуая ,който се води „Накрая на Света“. Той е най-големият град в Огнена Земя, Патагония. При посещение на града се получава уникален и суперинтересен сертификат,че сте били „На края на света“. Хората са си го направили както си трябва,със самочувствие: Тук може да се види „Затворът на края на Света“, който днес е интересен музей с восъчни фигури, съчетаващ градски и морски музей. Следващата интересна забележителност в града е „Влакът на края на Земята“, който откарва туристите из мистичната Патагония. Тук има и „Фарът на края на света“, както и „Пощата на края на света“. Естествено най-голямата забележителност тук е „Музея на края на света“ и едноименната градска табела. Туристите получават много сувенири, но и освен сертификат,че са били „на края на света“, тук е и интересната атракция, която е официална и законна-получаване на официален печат в паспорта,че сте били „на края на света“.
    Следващото интересно хрумване е отново в Аржентина-нос Хорн, официално патентован за „Края на Света“. Изключително интересна и привличаща по-екстремните туристи атракция се намира пък в Еквадор, в парк Сангай-„Люлката на края на света“, разположена на дърво с къщурка на него. Люлката е разположена на близо 2,7 км над земята и хората се люлеят ,гледайки към активния вулкан Тунгурауа. Пак в Еквадор е и „Средата на света“. Полуостров Ямал в Сибир също се води „край на света“. Корнуол във Великобритания също носи името „края на света“. Интересна атракция, която привлича хората тук е прекрасната „райска“ ботаническа градина, както и известният Музей на магьосничеството. В Шри Ланка дори имат цели два „края на света- „Краят на Света“ и „Малкият край на света“. Намират се в джунглите на платото Хортън сред богата растителност ,райски птици, леопарди и много гъсти облаци и мъгли, а туристите буквално си мислят,че летят из облаците.
    Следващият пример, който ще дам е на едно инуитско селце с едва 60 души, но което също има самочувствието и желанието да се възползва по всякакъв начин от туристическа гледна точка-селцето Ниакорнат в Гренландия. То носи името „Селото на края на света“!
    Въпросите относно „Стара Загора – център на Вселената“ са два и то сходни, за това отговорът ще бъде един и за двата.
    Отговор: На днешната оперативка кметът възложи отваряне и ново разглеждане на проекта. Такъв има. След следващата общинска оперативка на базата на докладваните възможности да се задейства тази идея, ще дадем повече и по-конкретна информация.

    4. Здравейте г-н Тодоров!Относно разкритията за водата в Хасково, какви са нивата на уран в нашата? Питам Вас, тъй като в сайта на РЗИ последния каен мониторинг на вода е от 2012г!!!!! а сме вече 2017г! Вие, като кмет не може ли да изискате/задължите за актуална информация за гражданите на подопечената Ви община?
    Отговор: Водата в Стара Загора и региона е перфектна за пиене. Това е причината да не сме излизали със съобщения, защото пробите доказват не само липсата на каквито и да е вредни съставки, още по-малко уран, а и състав на една от най-добрите води в България.

    5. Елате да проверите в с.Оряховица как по улиците има ремаркета с оборска тор която миреше и замърсява околната среда.Отделно са построени незаконни обори за крави. Надяваме се да се вземат необходимите мерки от Вас.
    Отговор: Проверката ще бъде направена.

    6. Уважаеми г-н Тодоров, състоянието на между блоковото пространство на ул. Александър Батенберг 21 е вече повече от плачевно. Довършиха го и ВИК последните седмици, като разкопаха дори плочките около блока и после ги насипаха само с чакълЧакаме да се благоустрои откакто е построен блока 1997г. / 20 год вече/ При дъждовно време пред вход “0″ се образуват микро язовири, в които буквално малко дете може да се удави. В тъмната част на денонощието, живущите се молим да има луна с ясно време за да ни осветява пътя до входа. Тъмно е като в пещера ! Знаем, че сте запознат и тази година трябва да се асфалтира и да се прави красива детска площадка, но това го казваха и всички преди Вас ! Резултата са снимките направени вчера. До кога ще газим в калта ??!! Настояваме, като коректни данъкоплатци за своевременно вземане на мерки, защото достатъчно дълго време чакахме! Конкретно, кога ще се случат нещата ? Наближава полугодието.!?
    Отговор: Обектът вече е възложен на изпълнител, така че работата ще започне в близките дни.

    7.Какво стана с ремонта на стадион Берое? Нали щяха да вдигат трибуна, да ремонтират стадиона и площада пред стадиона?
    Отговор: Това зависи от ТЕЦ“Марица изток 2″.

    8.Какво стана със залата „Ракетлон“?
    Отговор: Очакваме финансиране. Подготвили сме проект за такова.

    9. Някакви подробности около новата зала в новия парк и най-вече къде може да се види проектът и самата визия на залата?
    Отговор: Едва след завършването на втория етап от изграждането на новия парк и изграждането на инфраструктура за подход към мястото за залата, Общината ще иска от правителството обещаното финансиране. Относно проекта и визията, можете да се обърнете за подробности към главния архитект.

    10. Прави ми впечатление, че полека лека все по-рядко получаваме отговори на въпросите си…а ако има-те са все по-размити…
    Все пак ще попитам: Преди всички избори, откакто сте кмет, говорите за възобновяване на летището, за големи интереси от инвеститори…на последните дори литнахте до Лондон за „преговори“, за които после-ни вопъл, ни стон…ама то щото и изборите минаха. Сори лекия ми сарказъм, ама и подигравките с нас, от Вас, взеха да ми писват-та по същество: ще има ли обновено летище и кога??? апропо за него нищо не пише в стратегиите на правителството до 2020г, т.е. бих искал да отговорите честно!
    Отговор: За съжаление поради други неотложни ангажименти забавихме отговорите. Винаги сме отговаряли честно – летище ще има, когато има инвеститор. Да, срещали сме се с не един и двама кандидати преди избори, или между тях, но към момента сериозен инвеститор няма. Срещите с потенциални такива ще продължат до намиране на подходящ инвеститор.

    11. Г-н кмет искам да Ви помоля знамм че село Еленино си има кмет но не иска да ни асфалтира улицата,а тя е ужасна кална с чакъл може ли да помоля Вие да направите нещо по въпроса знам че за Вас това няма да Ви затрудни..С малко дете сме което иска да играе да кара колело пред вкъщи,но неможе защото е в това състояние.. С уважение.
    Отговор: Бихте ли посочили улица, адрес – все пак трябва да е ясно за коя улица става дума.

    12. Г- н Кмете, Каква е причината да отказвате регулация в район Седми километър.
    Отговор: Мисля, че втори път отговаряме на този въпрос. Планът за 7-ми километър трябва да бъде възложен от областния управител, кметът няма правомощия да го направи.

    13. Г-н Тодоров, За пореден път Първо кметство остава в почивните дни със забравени светнати лампи.
    Отговор: Благодаря, взети са мерки.

    14. Здравейте, разхождащи се кучета пред входа на стадион Берое без наморници и изхождащи се в тревни площи в които обикновено играят деца!
    Отговор: Разпоредени са чести проверки на района от страна на Общинска полиция.

    15. Уважаеми кмете, кои даде разрешително да се направи заведение върху градинката пред областната управа?
    Отговор: Единственият, който може дза даде такова разрешение е областния управител, площта не е на разпореждане на Общината.

    16. Здравейте, Кръстовището на улиците „Стефан Караджа“ и „Христо Ботев“ е изключително натоварено и всяка седмица се случва поне по едно ПТП или друг инцидент. Пиша това като очевидец/живущ в блок на ъгъла. Най-често пътуващите по „Стефан Караджа“ от юг на север нямат никаква видимост за преминаване през кръстовището. Моля, да бъдат поставени ограничители и модератори на скоростта тип „легнал полицай“ или да бъдат използвани други мерки за решаване на проблема.
    Отговор: Ще огледаме как точно стоят нещата и ще ви дадем отговор какво ще е решението на следващата оперативка.

    17. Уважаеми господин Тодоров, пиша Ви, за да Ви уведомя и да Ви помоля от мое име и от името на съседите от блока, да бъде извършен ремонт на улицата пред блока или да се асфалтира нацяло, както беше планирано и не се осъществи.
    Уважаваме и подкрепяме всичко това което правите за града. Улицата пред блока е на кръпки и дупки от много години. Някой от тях са вече по 10см., с 40 см. дълбочина и метър ширина. Прилагам снимки към файла. Нашият блок се води на адрес: ул. „Хан Аспарух“ блок 2 /особеното е, че входовете на блока са откъм ул. „Г. Кюмюрев“/. Та става въпрос за ул. „Г. Кюмюрев“ в отсечката от ул. „Хан Аспарух“ до ул. “Августа Траяна“.
    Преди около две години дойде бригада с машини да асфалтира улицата пред блока / както обясниха планирано асфалтиране от общината/. Машината потъна в асфалта с около 12 см., тъй като преди това, там имаше наводнение от спукана тръба, намираща се на 2 м. под асфалта, останала неупотребявана още от старите къщи. Тази тръба се пропукваше всяка година по веднъж, вече 17г. Момчетата отложиха и се върнаха след месец и още не беше изсъхнало и пак отложиха, идваха и следващата година. През този период бригада от ВИК прекъсна водоподаването в тръбата. Идваха от ВИК и закърпиха асфалта на местата където са правили ремонт на тръбата – мн. Кръпки. На следващата година идваха от общината и закърпиха местата които са за ремонт (без кръпките на ВИК/. Към момента ситуацията е – кръпка до кръпка и между тях дупки.
    Молбата на живущите от блока е да бъде довършено доброто дело, започнато и недовършено – асфалтирането на улицата!
    Личната ми молба е: ако може, да се асфалтира до 02. 06. 2017г. но не и на 03. и на 04. Юни 2017г. На 04. 06. 2017г. трябва да се играе хоро пред блока с много гости от България и Европа /по конкретно от Холандия, Испания и Германия/ .
    Уважаеми господин Тодоров, отдавна търсех начин да Ви уведомя за проблема на улицата, сега намерих този сайт за сигнали до Вас, преди няколко дена. Много добре е измислено, считам че това ще помогне да стане още по красив Нашият град . Както писах по горе, харесвам това което правите за града и Ви подкрепяме!.
    Отговор: Подробен и точен отговор ще ви дадем след проверка, която ще направим веднага.

    18. Уважаеми господин Тодоров,
    Обръщам се към Вас с тревогата на жител на кв. „Три чучура – север“. Живея в блок 60. На запад от жилищния блок е разположена борова гора. От известно време с тревога наблюдаваме как многогодишните дървета пожълтяват и съхнат. Дали е заболяване или е в резултат на изгорелите газове от автобусите на обръщалото – това само компетентни органи могат да кажат. Но кои са те? Ако това са служби от Общинска администрация, молим Ви да разпоредите вземането на съответните мерки. Боровите дървета се отглеждат дълго и трудно и е болно да ги оставяме да умират пред очите ни.
    Отговор: Незабавно ще се свържем със специалисти и ще ви дадем експертен отговор следващия път. Вече сме проявявали интерес към проблема, който се шири в цялата страна – ства въпрос за болест по иглолистните, но ще проверим детайлно.

    19. Г-н Кмете, Напоследък забелязвам, че масово гърбиците из града нямат маркировка. Явно е време за обновяването ?. Наблягам на тези по ул. Загоре в кв. Кольо Ганчев, които отдавна си стоят без маркировка, а са доста големи.
    Отговор: Прав сте. Нещо повече – голяма част от гърбиците са „изядени“, нямат плавен подход и т.н. – вземаме много сериозни мерки недостатъците да бъдат поправени и отстранени от изпълнителя.

    20. Уважаеми г-н Тодоров, Пиша Ви във връзка на един пътен учатък, по пътя за с.Малка Верея от разклона за хотел Жак до бензиностанцията на входа на с.Богомиово – около 400 метра.
    Състоянието на асфалта се нуждае от закърпване, а храстите са навлезли на повече от метър в настилката. Даже има и дървета които ще станат и за огрев по мантинелата. Този участък се ползва не само от мен и за 12/ дванадесет/ години не е пипан въобще. Мантинелите, които са по целия път от двете страни, не се виждат въобще и част от тях са откраднати. Надявам да се направи нещо поне за растителността, да не поврежда настилката и преминаващите возила, поради стеснението от храстите. До колкото знам пътя е ничия собственост и не зная кое ще излезе по-добре да се затвори пътя или да се поправи преди да стане някоя злополука на него.
    2014год. изпратих сигнал и от деловодството ми благодариха за гражданската позиция. 2015год. дори не получих отговор.
    На 28.02.2017 изпратих нов сигнал и на 10.03.2017 получих странен отговор от Вашия заместник ИНЖ.Янчо Калоянов, цитирам:
    „Въпросният участък е елемент от Републиканската пътна мрежа втори клас. Община Стара Загора стопанисва пътна мрежа на нейна територия от четвърти клас.“
    Аз лично нищо не разбрах. Изпратих въпроси на Вашия замесник /ИНЖ.Янчо Калоянов/ и до сега нищо. Предполагам, че не си е направил труда да провери дали това е път или нива, дори да предложи вариант за решение. Според мен е измиване ръце и нищо.
    Похвално, че се монтираха мантинели по пътя към с.Малка Верея.
    Отговор: Относно този пътен участник отговорът, който получавате е един и същ и за съжаление ще продължи да бъде такъв. Общината няма отношение към него. Той е ангажимент на държавата. Това ви е отговорил и инж. Калоянов – част от републиканската пътна мрежа, а не от общинската.

    21. ГОСПОДИН ТОДОРОВ ОТ ИМЕТО НА ЖИВУЩИТЕ НА УЛ.“СВ.ТРОИЦА“№79 ВИ БЛАГОДАРИМ ЗА ОБЕЩАНИТЕ РЕМОНТИ ПРЕД БЛОКА,НО СЕ ОКАЗА,ЧЕ ОБЕЩАНАТА ДЕТСКА ПЛОЩАДКА ЛИПСВА В ПЛАНА!ОТПРАВЯМ МОЛБА ТАЗИ ПЛОЩАДКА ДА БЪДЕ ИЗГРАДЕНА ЗА ДА МОГАТ ДЕЧИЦАТА ДА ИГРАЯТ ПРЕД БЛОКА,А ТУК ТЕ ЗА ЩАСТИЕ НЕ СА МАЛКО!ПОЗДРАВИ-МАРИН КУНЧЕВ!
    Отговор: Изпращаме експерт да провери какво е мястото и има ли такова за детска площадка, за да включим такава в проекта.

    22. Уважаеми г-н Тодоров, пишем Ви за един, според нас тривиален случай, касаещ уличното осветление на една от улиците в село Елхово, общ. Стара Загора. Преди няколко години на стълба между дворните ни места с номера УПИ V-230 от кв. 21 и УПИ VIII-229 от кв.10 (това е последната асфалтирана пресечка вляво от главния път, в посока изхода към с. Сладък кладенец) имаше работещо осветително тяло от уличното осветление. Впоследствие, по неизвестни причини, същото е било демонтирано. Имотите се вече доста по-често посещаеми от сравнително млади хора и малки деца и това осветление е необходимо. Молбата ни е, ако е възможно, отново да се постави работещо осветително тяло на стълба между двата посочени имота.
    Предварително благодарим!
    Отговор: Ще бъде поставено осветително тяло.


image0 (9K)