21:57 Декоративното зайче се отглежда лесно

То става все по-популярен домашен любимец в България. Може да се намери в много зоомагазини в страната.

Зайчето живее между 5 и 15 години, най-често около 10.

Не изисква прекалени грижи. Достатъчно е да му се обръща внимание сутрин и вечер. Не вдига шум, поради което е подходящ домашен любимец за апартамент. Обича хората, но може да не се чувства най-добре, когато някой го държи в ръце.
Декоративното зайче е способно  живее само, въпреки че с още едно или две зайчета, би се чувствало по-приятно. Може да съжителства и с животни от вида на хамстерите. Има вероятност обаче, по-едри представители на животинския род, като кучета и котки да му причинят силен стрес от уплаха.
Зайчето обича да рови и може да го прави по цял ден, и дори през нощта. Поради това е добре  вечер  да се изнася в подходящо помещение.
Хубаво е, хората, отглеждащи повече от едно зайче, да се сдобият с желаната бройка още от самото начало. Животинчетата трудно свикват едно с друго на по-късен етап.

Зайчето може да стои на балкона през лятото и през деня, но не и през зимата и през нощта, защото има риск от простуда.

Животното трябва да се разхожда (но не навън) поне един път на ден за по минимум 10 – 15 минутки.

Този вид домашен любимец не бива да се къпе, защото изпитва ужас от водата. Той сам има начини да се почиства.
Зайчетата харесват да ги галят и да им се радват, както и да лежат до хората, но не обичат да ги гушкат. Дори и да стои кротичко, зайчето се страхува.
То не бива да се извежда навън за разходка. Проблемът е, че не може да бъде ваксинирано както кучето за паразити и затова е изключително уязвимо към тях.

На зайчето не трябва се дават моркови, зеле, пресни треви и т.н, поради опасност от диария. Тези животинки е добре да се хранят най-вече със сухи сено и люцерна.

Декоративното зайче е прекрасен домашен любимец.


image0 (9K)