Каква е ситуацията в момента в Македония

Ситуацията в Македония в събота сутрин е спокойна след поредната нощ на протести. В петък вечерта около 2000 протестиращи се събраха пред мисията на ЕС в Скопие.

Демонстрантите поискаха нови избори и изразиха недоволството си, че Брюксел призна за легитимен избора на председателя на парламента, който е от албански произход.

Междувременно, македонските социалисти обвиниха лидера на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски в опит за разпалване на напрежението. В размирната нощ, в която граждани щурмуваха парламента и биха депутати, те бяха пропуснати безпрепятствено в сградата по заповед на полицейски шеф, който е човек на Груевски.

Депутатите, които бяха бити при размириците в парламента, нарекоха нападението опит за убийство.

Сред жертвите на агресията е зам.-председателят на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) Радмила Шекеренска. Тя е с шина на врата.

Целта на нападателите е кандидатът за премиер и лидер на СДСМ Зоран Заев. Според него случилото се е опит за убийство с участието на полицията.

Социалистите се заканиха, че до средата на май ще получат мандата и ще направят правителство. С това щели да последват и арести не само на полицаите, които са виновни за кървавите сблъсъци, но и на бивши министри от ВМРО.

източник: Нова


image0 (9K)