10 малки градчета от различни краища на света, които да посетите

Представяме ви 10 малки красиви и чисти градчета от различни краища на света.Те не са най- предпочитаните туристически дестинации, но ще ви пленят с богатото  си  културно-историческо и архитектурно наследство.

[ad id=“225664″]

Касерес, Испания

kaseres_resized

Намира се в автономна област Екстремадура в Испания и е богат на историческо и културно наследство. Градът е обявен от 1986 г. за част от световното наследство на ЮНЕСКО. Тук се смесват римска, арабска, готическа и италианска ренесансова архитектура, което придава на града истински чар и уникалност.

[ad id=“263680″]

Градът е ограден от внушителната крепостна стена, част от която е построена от арабите.Най-красивите и добре запазени постройки са от 15 и 16 в.

Вечер почти всички исторически сгради се осветяват и изпитате чувството, че се връщате векове назад във времето с тесните калдъръмени улички,  както и невероятно красивите църкви, високи кули и накичени с гербове фасади на разнообразните средновековни сгради.

[ad id=“236993″]

Турку, Финландия

turku_resized

Той е стара столица, най-старият финландски град, датиращ от 13-и век.Разположен е при устието на река Аура в Балтийско море.Най-забележителните исторически паметници са катедралата и замъка.
Оцелелите след прожара на града през 1827 г., стари дървени къщички, са обединени в едно музейно селище – Луостаринмяки, където може да се видят древните занаяти на хората, създали града – тъкане, плетене на дантели, правене и сушене на ръжен хляб с традиционна форма. Луостаринмяки неслучайно е обявен за културен обект под егидата на ЮНЕСКО.

[ad id=“236999″]

Акурейри, Исландия

akureiri_resized

Вторият по големина град в тази красива северна страна е място с ярки традиции и запазена култура, представящ най-автентично фолклора на Исландия. Той може да бъде открит както по китните улички на града, във всекидневието на местните жители, така и в множество музеи, черкви и фестивали.
Намира се точно под Северния полярен кръг, разположен в голям фиорд, в подножието на високи планини и се захранва с геотермична енергия.

[ad id=“237001″]

Сейнт Джонс, Канада

kanada_resized

Столицата на Нюфаундленд и Лабрадор е най-старият град, създаден от англичани в Северна Америка – основан е на 5 август 1583 г. Според много туристически сайтове той може да се счита за една от кулинарните столици на Северна Америка. А центъра на града е най-известен с цветните редици стари къщи.

[ad id=“238430″]

Синтра, Португалия

sintra_resized

Намира се само на 20-тина километра северозападно от Лисабон и е наричан „райската градина” на Португалия. Според мнозина, ако не си го посетил, все едно не си бил в Португалия. Съчетава красива природа и внушителна архитектура. Разположен е високо над хълмовете по крайбрежието на Ещорил и е обект на световното културно наследство. В града има три забележителни замъка – Националният дворец, Дворецът Пена и Замъкът на маврите. В сърцето на Стария град е Кинта де Регалейра – комплекс от 5-етажен замък и църква.

[ad id=“218001″]

Тарту, Естония

tartu_resized
Той е вторият по големина естонски град, често наричан „интелектуалната столица”, защото тук се намира най-старият и реномиран университет в страната.Затова Тарту си е изградил и името на студентски град, а най-популярната забележителност е фонтанът на целуващите се студенти, където всеки туристи си прави снимка. В Тарту се намира, изненадващо за мнозина, и ресторант, предлагащ българска кухня.

[ad id=“225664″]

Витория-Гастейс, Испания

witoria_resized

Това е административният център на Баския автономен район. Намира се на 60 км от Билбао, на кръстопътя на пътните артерии между Испания и Франция.
Витория-Гастейс има какво да покаже като архитектурно наследство. Сред първенците в тази категория е готическата катедрала Санта Мария от XIV век и кулата й от XVII век. Под главният й портал са отварят врати, украсени със статуи и релефи. Интериорът й е впечатлителен с неговите параклиси, съдържащи изображения от готическия, фламандски и италиански Ренесанс, като в един от тях могат да бъдат видени картини на Рубенс и Ван Дайк.
Градът е създаден през 1181 г. Всеки един от жителите му живее на по-малко от 300 метра от парк.

[ad id=“263680″]

Байон, Франция

baion_resized

Намира се в Югозападна Франция, главен град на френската земя на баските. Присъединен е към Франция в края на Стогодишната война. Испанските и португалски емигранти пренасят нови занаяти тук, сред които производство на шоколад и на оръжие.Така градът дава името си на байонета.
Старият град Байон е едно малко бижу.На фона на тесните улички изпъква Катедралата „Св. Дева Мария“. Строителството й започва през 13 в., а сменящите се епохи и господари, оставят един интересен паметник на различни стилове и култури.
В музея „Бона“ са изложени творби на Рубенс, Пусен и Гоя.Музеят на баските се помещава в реставрирана баска къща от 16 в. и там се предлага подбрана колекция от баски артефакти.

[ad id=“236993″]

Генуа, Италия

genua_resized
Столицата на Лигурия носи своето културно наследство и до днес. Главният площад – Пиаца де Ферари, и едноименният фонтан, са главната забележителност тук.
Изберете ли улица Данте, ще стигнете до Пиаца Данте, където и до днес се издигат двете перфектно запазени кули на Порта Сопрана – един от входовете в крепостната стена на някогашна Генуа. Тук се намира и къщата, в която Христофор Колумб е прекарал детството си, има и малък музей.
Друга забележителност е катедралата Сан Лоренцо.
Старото сърце на града е разположено около Порто Антико – старото пристанище, което се състои от мрежа от малки площади, але и стълбища.
Задължително е да видите и дворците – Палацо Росо, Палацо Бианко и Палацо Турси са отворени за посещение.

[ad id=“236999″]

Олесун, Норвегия

olesun_resized

Разположен е върху 7 отделни острова. Наричат го „най-красивият град на Норвегия”, а също и „мини-Прага” сред фиордите.
Пожар разрушава града през 1904 г. и той е построен наново в стил ар нуво с около 600 сгради в пастелни цветове и много декори и елементи по фасадите. Така са издигнати новите неоготически и неокласически каменни здания с кулички, барелефи, гербове, фолклорни фигури, обединени от основната идея да се избягват правите линии и ъгли и да се следват плавните очертания, създадени от природата майка. С такива сгради се гордеят още много европейски градове, най-известните са Барселона и Виена, но само тук строителството е комплексно.

източник: Economic.bg

 


image0 (9K)