Защо виадуктът „Змейово“ е известен като Италианския мост?

ЖП линията Стара Загора – Тулово минава над пътя за Казанлък, малко преди Змейово чрез стар каменен мост (виадукт) без бетон по него. Известен е още и като „Дервентски“ от Дервент – старото име на село Змейово. Той се вписва в околната природа с невероятна елегантност, но за съжаление няма известността на европейските си събратя.

Основите на моста са изградени точно от 830 камъка. Говори се, че само един от предварително планираните останал неизползван, и в момента се намира пред кметството на Змейово.

Някои мислят, че се нарича италиански, защото е римски – т. е. датира от римско време.

Всъщност мостът не е чак толкова стар – създаден е през 1911 и е сред най-красивите съоръжения, строени по българската жп мрежа през първата половина на XX век.

За съжаление в документите няма почти никакви данни за него. Знае се само името на създателя ми – инженер Марчело. Той бил италианец, и от там моста се нарича Италиански.

За виадукт „Змейово“ се носят безброй легенди.
Една от тях разказва, че на 15 август през далечната 1911 година инженер Марчело, за да докаже по най-безспорен начин здравината на строежа, преди преминаването на първия влак накарал цялото си семейство да застане под един от сводовете. Грохотът на приближаващия локомотив уплашил госпожа Марчело и тя панически напуснала мястото си. Разгневен съпругът ѝ извадил револвера си и стрелял по клетата жена. Историята не казва какво ѝ е причинил изстрелът. На смаяните хора, присъстващи на откриването, Марчело обяснил, че стореното от жена му е равносилно на предателство и говори за липса на вяра във възможностите му.
Вече над 100 години Италианският мост стои напълно запазен и изпълнява своята фунция.


image0 (9K)