20:15 Игуаната внася екзотика и спокойствие в дома

Доста хора се изкушават да си вземат за домашен любимец някакво екзотично животно. Влечугите са най-честия избор. Техен представител е игуана. Зелената игуана е най-лесна за отглеждане и от друга страна е кротка и относително леко се приспособява към терариумния начин на живот. Трябва да се помни обаче, че това е тропичен животински вид от Южна Америка и за да се развива нормално й трябват специфични условия.

[ad id=“263680″]

В най-общ аспект, това са:

Първо – създаването на терариум. Трябва да го напраите, дори още преди да вземете животното. Препоръчително е съдът да бъде възможно най-голям. Не бива да се забравя, че игуаните достигат до 2 метра на дължина с опашката. Препоръчва се терариум от вертикален тип – с височина достатъчна да се поставят изправени клони в него.

Второ – от голямо значение е температурата в терариума. През деня въпросната трябва да е поне 28-30 градуса, а през нощта – около 18. Най-лесно това се постига с една или две обикновени крушки, които се поставят в терариума. Крушката трябва да е достатъчно далече, за да не животното сутрин и достатъчно близо за да топли.

Трето – поставянето на купичка с вода е задължително. Тя е необходима не само за пиене, а и за поддържане на висока влажност в терариума. При по-големите терариуми може да се сложи достатъчно голям съд, който да служи и за за къпане

Четвърто – храната трябва да е вегетарианска. Тя може да включва моркови, ряпа, глухарчета, маруля, зелен фасул, люцерна, банани, ябълки, варени яйца, насекоми – особено за подрастващите игуани. В зоомагазините се продават витаминни и минерални добавки, които са важни за правилния растеж на влечугото.

Пето – общуването с игуаната е много важно. Тя не бива да се страхува от вас. Старайте се да създадете режим – сменяйте храната и водата по едно и също време всеки ден, не правете резки движения и не сграбчвайте животното внезапно и силно.

[ad id=“225664″]

Шесто – постелята в терариума трябва да е от едър чист пясък или малки камъчета. Ако се ползва прекалено ситен пясък има опасност животното да погълне част от него заедно с храната.

Седмо – добрата хигиена е много важна. Някои заболявания на игуаната в терариумни условия са резултат от неспазването на това условие.. Сменяйте купичките за храна и вода всеки ден, мийте стъклата и клоните, почиствайте пясъка от остатъци от храна и изпражнения.

Зелените игуани не се нуждаят от ваксинации, но рутинният преглед /веднъж годишно/ и обезпаразитяването са препоръчителни.

Свикнете ли веднъж с вашата игуана ще видите, че е страхотен домашен любимец. Тя внася екзотика и спокоиствие в дома и никак не е претенциозна.


image0 (9K)