Божидар Димитров реши да обогати знанията на митрополит Николай за кремацията

Божидар Димитров реши да обогати знанията на пловдивския митрополит Николай, който преди дни обяви кремацията за богохулство и нацистка практика.

Думите на владиката явно са подразнили историка и той от името на НИМ разясни:

„По повод публично изказаното мнение на митрополит Николай, че трупоизгарянето е измислено от Адолф Хитлер, Националният исторически музей, следващ една от обществените си функции да обогатява със знания гражданите на републиката, съобщава:

Трупоизгарянето е един от начините на погребване, практикуван още от древността. Обрядът е бил използван от древните гърци, от древните траки както за владетели, така и за обикновени хора. Смята се, че с трупоизгаряне са били погребвани около 50% от древните хора“, заявява професорът и директор на Националния исторически музей, за чието място Министерството на културата обяви конкурс.

Божидар Димитров пояснява, че погребението с трупополагане се кодифицира от християнската, а по-късно и от мюсюлманската религия, но въпреки това има спорадични случаи на погребения с трупоизгаряне – при големи сражения, епидемии или желание на починалия.

Източник: offnews.bg


image0 (9K)