2000 техници по изборните машини могат да останат без право на глас

Техниците, отговарящи за машините за гласуване в изборния ден, няма да имат възможност да гласуват, защото ще бъдат далече от секциите си по местоживеене. Това съобщи омбудсманът Диана Ковачева, която настоява ЦИК да отстрани проблема преди изборите.

Техническият персонал, зает с поддържането на машините, е от 2000 души, наети за пълен работен ден. Те са изправени пред риска да не могат да упражнят конституционното си право на глас.

За проблема е сигнализирал техник от фирмата, доставяща машините. Той е посочил, че няма да успее да гласува, ако не му се позволи да направи това извън населеното място, в което е регистриран.

Гласуването извън района по местоживеене е възможно, ако гражданинът отговаря на определени условия. Но техниците по машините не са посочени в групата лица, които могат да сменят секцията си за гласуване.

„Трябва да се даде възможност на всички пълнолетни лица да гласуват, още повече, че да дадат вота си, е не само тяхно право, но и задължение. Смятам, че държавата е длъжна да осигури механизми за гласуване на всеки гражданин“, се казва в позицията на омбудсмана.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)