Над 2000 болни от варицела, карантини в детските градини

Над 2 000 регистрирани случаи на болни от варицела от началото на годината. Това казват здравните власти. В голяма част от детските заведения в страната поставиха групи под карантина.

От няколко дни, 4 групи в 7-мо ОДЗ „Детелина” са под карантина. Болните деца са няколко, но вероятността и останалите в групата да се разболеят от варицела е над 90 процента. Защитени са само тези, които вече са я изкарали.

„От септември досега имаме 40 деца, които са преболедували“, каза директорът на 7-мо ОДЗ „Детелина“ Ксения Семизорова пред NOVA.

Лекарите все пак успокояват, тъй като при деца, заболяването се преболедува много по-лесно. Заради огромния брой на болните, от тази година ваксината срещу варицела влиза в препоръчителния имунизационен календар.

„Втората причина е, че включвайки я в календара, ние даваме сигурност на производителите и вносителите, че може да се ползва, узаконено е“, каза още главният държавен инспектор д-р Ангел Кунчев.

До този момент ваксината не се предлагаше на българския пазар, но разрешителните вече са дадени.

„Към момента не е ясно каква ще бъде цената й, нито колко от българите ще отидат до аптеката, за да си я купят. Независимо от интереса обаче, следващата стъпка е ваксината да влезе в задължителния имунизационен календар“, добави председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

 


image0 (9K)