Дийпак Чопра: Митовете за възрастта са силно преувеличени. Старостта и щастието са съвместими

Всеки от нас не един път е чувал, че остарявайки тялото и умът на човека застаряват, той става по- малко подвижен, а здравето му все по- зле. Ние приемаме всичко това за категорична истина и започваме смирено да очакваме идването на старостта.
Но, съгласно съвременната наука всичките тези факти са по- скоро съмнителни и повече напомнят митове, отколкото реалност.

[ad id=“263680″]

Ето мнението на американския лекар- ендокринолог и учител, успешно интегриращ традиционната и индийската медицина, Дийпак Чопра:

dipak chopra
МИТ ПЪРВИ: Здравето на човека напълно зависи от генетиката
Това не е така.
Независимо от това, че ние се раждаме с определени гени- тяхното развитие и реализация ще зависи от начина на живот, който сме избрали.
Учените вече са по- близо до разбирането за експресията на гнева, преобразуването на информацията от генома в белтъчини. На този процес влияние оказват множество фактори:
* мисловните процеси
*емоционалността
*устойчивост на стреса
*режим на съня
*поносимост към физическо натоварване
*дишане
*интеграцията между тяло и разум
Може да се каже, че е в нашите възможности да задействаме положителните гени и да подтиснем – негативните. Това е в сферата на новата наука – епигенетика. В края на краищата, скоро ще достигнем нивото да може да контролираме развитието и стареенето на клетките.

[ad id=“225664″]
МИТ ВТОРИ: Остарявайки започваш и да се чувстваш по- стар.
Това не е така.
Всеки човек има две възрасти – биологична и хронологична.
Хронологичната възраст – това е възрастта по паспорт, а биологичната показва състоянието на вашия организъм, включващо различни параметри – от кръвно налягане, холестерин в кръвта, процент на мастна тъкан , плътност на ставите и т.н. Всички тези фактори са обусловени от различни показатели, между които реалната възраст няма най- голямо значение.
Процесът на стареенето на тялото зависи от вашето отношение към стареенето, вашите очаквания и убеждения, възприятието на времето и нивото на енергията ви.
Човек с възраст 50 години може да се чувства на 35, а този на 35- пренебрегващ себе си – с 15 години по- стар.
МИТ ТРЕТИ: Тялото с възрастта започва да боледува.
Това не е така.
Зрялата възраст не значи непременно слабост и болест.
Никой не ви пречи да спортувате и да си правите упражнения в къщи.
Известно е, че мъж на 60 години, който е започнал да се занимава със спорт, силата му се увеличава на два пъти след месец занимания. А половин часова разходка седмично удължава живота със седем години.
МИТ ЧЕТВЪРТИ: Мозъкът неизбежно деградира с остаряването
Това не е така.
Ако си мислите, че мозъчните клетки постепенно умират, то вие не сте прави. Според последните изследвания, в някои от дяловете на мозъка възстановяването на клетки не престава! Разбира се, клетките умират, но ги заменят нови.
За да укрепите мозъка, нужно е постоянно да го тренирате.
Особено ефективно за развитието и поддържането на мозъчната активност е изучаването на чужди езици.
Ще отбележим, че само около 3-4% болести, включително и Алцхаймер, се дължат на генетика. Другата част от болестите се определя от начина на живот, емоциите, стреса, съня и диетата.

[ad id=“263680″]
МИТ ПЕТИ: Енергията на организма постепенно угасва
Това не е така.
Показателят на нашата енергия не е свързан с възрастта. Той зависи от вашето отношение към вашия организъм и от навиците ви.
Спокойната медитация, здравия сън, физическата активност ще помогнат на вашия организъм да съхрани нивото на енергията ви.
МИТ ШЕСТИ: Старостта и щастието са несъвместими
Това не е така.
Няма никаква зависимост между щастието и възрастта. В действителност, „есента“ на вашия живот може да стане най- хубавия период от живота ви.
Важно е правилно да се храните, да се грижите за себе си и да не губите социалните си контакти.

Превод от руски език: zarata.info


image0 (9K)