ООН спира връщането на бежанци в България заради опасност от жестоко, нечовешко или унизително отношение към тях

Брюксел, 8 февруари 2017 r.

Днес Комисията прие своя девети доклад за напредъка относно схемите на ЕС за спешно преместване и презаселване, в който прави оценка на действията, предприети от 8-ми декември 2016 г. досега.
През обхванатия от доклада период държавите членки продължиха да увеличават усилията си по отношение на презаселването, като досега са осигурили безопасни и законни канали за достигане до Европа на 13 968 души. Цялостната положителна тенденция при преместването също се запази, като през отчетния период са осъществени още 3 813 премествания, а през декември беше отбелязан най-високият досега брой премествания за един месец — 1 926. Общият брой на преместванията вече e 11 966. Същевременно обаче все така актуална е нуждата от допълнителни усилия от страна на държавите членки за стабилизиране на осъществения напредък и за постигане на целите, поставени от Комисията, а именно извършването всеки месец на 1 000 премествания от Италия и 2 000 премествания от Гърция.
Комисарят по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос заяви: „ През последните месеци отбелязахме напредък по отношение както на преместването, така и на презаселването. За да бъдат обаче адекватни нашите усилия на мащаба на предизвикателството както в държавите членки, разположени на първа линия, така и в съседните на ЕС държави, е необходимо да се направи още и да се действа бързо. Преместването на всички отговарящи на изискванията от Италия и Гърция е възможно, но изисква политическа воля, ангажираност и постоянство от всички държави членки.“
Комисията призова отделните държави членки да увеличат усилията си за постигане на целите за преместване на 1 000 души на месец от Италия и 2 000 от Гърция.
Финландия например се движи с добри темпове към изпълнение на задълженията си за преместване на лица от Гърция (до момента са преместени 560 от общо 1 299 души) и от
Италия (359 от общо 779 души). Все така са необходими обаче значително по-големи ангажименти и резултати от страна на други държави членки, по-специално от онези, които все още изобщо не са започнали да извършват премествания.
Комисията ще продължи да следи отблизо положението и ще представи следващия си доклад през март 2017 г.
Държавите членки продължиха да предоставят безопасни и законни канали за достигане до Европа за хората, нуждаещи се от международна закрила, като до момента са презаселени 13 968 души от договорените 22 504 души в рамките на схемата на ЕС за презаселване от юли 2015 г. От предишния доклад досега са били презаселени 913 души основно от Турция, Йордания и Ливан. Осъществено е презаселване в 21 държави (Австрия, Белгия, Германия, Дания, Естония, Ирландия, Исландия, Испания, Италия, Латвия, Литва, Лихтенщайн, Нидерландия, Норвегия, Обединеното кралство, Португалия, Финландия, Франция, Чешката република, Швеция и Швейцария). Швеция, Обединеното кралство, Финландия и Нидерландия, както и асоциираните държави Швейцария, Лихтенщайн и Исландия – вече изпълнили своите ангажименти.
Броят на презаселените лица от Турция по силата на Изявлението ЕС—Турция, включен в общия брой презаселвания, продължи да нараства, като държавите членки напредват с подготовката на нови операции по презаселване. От 4 април 2016 г. досега 3 098 сирийци са презаселени от Турция към ЕС, включително 487 от предишния доклад насам. Турските власти изпълняват обещанието си да положат повече усилия, за да предоставят по-големи списъци с кандидати за презаселване. Държавите членки следва да продължат да изпълняват поетите ангажименти за презаселване, включително като част от изпълнението на Изявлението ЕС—Турция.

В решението си по дело на двама сирийски граждани срещу Дания Комитетът по правата на човека на ООН  спира връщането на бежанци в България заради опасност от жестоко, нечовешко или унизително отношение. Това съобщават до медиите от Българския хелзинкски комитет, но отзвукът от новината не бе очаквания – всъщност повечето българи са изключително доволни от решението на ООН.

Виж таблицата: ES

 


image0 (9K)