19:32 Златина Тодева била гадже на поета Пеньо Пенев?

Популярната актриса, известна като Мама Злата, е родена на 27 февруари 1926 г. в Стара Загора. Има изиграни над 200 роли в театъра и киното. Умира на 13 април 2007.

В продължение на 45 години е сред кумирите на публиката от Южна България.

През 1948 година дебютира на старозагорската сцена в ролята на Клара в „Пигмалион“ на Бърнард Шоу. Получава актьорско звание през 1949. В театъра в родния си град работи до 1955г. Две години се изявява на пазарджишка сцена. От 1957 до 1964 гастролира в димитровградския театър. В Пловдив играе от 1977 до 1994 година.
По-известни нейни роли са Севда от „Снаха“ на Георги Караславов, Сара от „Към пропаст“ на ИванВазов, Елизабет в „Мария Стюарт“ на Шилер, дойката в „Медея“ на Еврипид, Бианка и Маргарет от „Укротяване на опърничавата“ и „Ричард III“ на Шекспир. За моноспектакъла „Забравени от небето“ на Екатерина Томова, където се превъплъти в образа на старата Гривня, Съюзът на артистите в България ѝ присъжда награда за най-добра женска роля. Носителка е на „Аскеер“ и на много национални и държавни отличия.
Мечтата на родителите ѝ била да я видят лекарка или аптекарка. Но малката Златина вдишала въздуха на старозагорския театър и завинаги се влюбила в сцената. От дете бъдещата актриса развива фобия към… камили. Първите ѝ седем години минават в Кърджали, където баща ѝ – царски офицер, е командирован с полка си.
Заради страха ѝ към камилите семейството се мести в Стара Загора.

Наричали са я „майка Кураж“ още от младини. Но по-често само „маме“ и „мамче“. Така ѝ тръгнало още след като се омъжила за Никола Тодев, понеже той се обръщал по подобен начин към нея.
Малко хора значт, че преди да се омъжи за големия актьор Никола Тодев, е била омъжена за кратко за лекар кардиолог, завършил във Виена. Малко след сватбата той заминава на работа в Австрия, но българските власти не пускали Златина при него. Така първият брак на актрисата се разпада.

С Никола Тодев се запознават заради… певица-сомнамбул. Начинаещата актриса била изпратена в Пловдив да замества колежка. На гарата я посрещнал млад комсомолски секретар с букет червени карамфили. Настанил я в квартирата на някаква певица, която същата нощ явно очаквала гости от мъжки пол. До сутринта певицата нервно крачела от ъгъл в ъгъл. Оказало се, че била и сомнамбул. Комсомолският секретар взел присърце проблема на немигналата цяла нощ девойка и я уредил с по-добра квартира. Не след дълго между двамата млади пламнала искрата на любовта.

Най-упоритата клюка за мама Злата е, че на младини била гадже на Пеньо Пенев. Тя обаче упорито отричала това.


image0 (9K)