„Това правителство е единственият шанс за България“ – проф. д-р Елка Константинова, депутат във ВНС в интервю за в.“Стара Загора“

ЧЕТЕМ СТАРИТЕ ВЕСТНИЦИ 25 ГОДИНИ НАЗАД
в-к „Стара Загора” брой 14, 1991 г.
ПРОФ. Д-Р ЕЛКА КОНСТАНТИНОВА, ДЕПУТАТ ВЪВ ВНС:
„ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО Е ЕДИНСТВЕНИЯТ ШАНС ЗА БЪЛГАРИЯ“
-Д-р Константинова, как оценявате работата на парламента в момента и мислите ли, че той ще успее да извърши това, за което беше избран?
-Работата в парламента върви тежко и мудно, защото болшинството в него има партия, която не е заинтересована от провеждането на реформите. Но напоследък има видим напредък – свидетелство за това е, че с мнозинство са приети на първо четене Законът за земята и Законът за изменение на Закона за народните пенсии. Депутатите ще положат всички усилия преди да се разпусне ВНС да приемат на второ четене Закона за земята, на първо и второ четене Закона за приватизацията, новата Конституция и Закона за изборите.
-А кога трябва да се проведат изборите?
-Според мен тогава, когато в живота на хората се почувстват реформите на парламента и правителството.
-Като председател на Комисията по наука и образование във ВНС приемате ли новия бюджет?
-Демократично общество не може да се изгради без образователна система и наука на световно ниво, но за това, разбира се, са необходими средства. комисията по наука и образование успя да съхрани десетте процента от бюджета, които традиционно се отпускаха за образованието, като всяко тримесечие ще се извършва индексиране. В това отношение сме благодарни на министър Иван Костов, който се отнесе с разбиране към проблемите на здравеопазването и образованието.
-Каква ще бъде съдбата на висшите учебни заведения и културните институти в Стара Загора?
-Висшите учебни заведения имат пълна автономия и съдбата им е в техни ръце. Те сами ще решават какво е най-необходимо да се направи, за да издигнат на значително ниво преподаването. Нито едно учебно заведение в Стара Загора няма да бъде закрито. Като депутат, избран от старозагорци, никога няма да позволя това. Голяма е тревогата за оцеляването на културните институти, защото дотациите за тяхното издържане са силно намалени. културата е свикнала да бъде под ръководството на държавата, а сега ситуацията коренно се променя. Културните институти трябва да търсят дотации не само от държавата, но и от фондации, частни фирми и др. Крайно време е да се научат да печелят сами.
-Вие сте лидер на Радикалдемократическата партия. Какво е мястото й в политическия живот на страната?
-РДП е малка партия, сравнена например с БЗНС „Н. Петков“ и БСДП, но нейните членове много активно участват в политическия живот и най-вече в духовната сфера. В бъдеща демократична България РДП ще съхрани своето достойно присъствие главно в законодателната власт. Партията има съмишленици в България предимно в културните среди и е популярна сред демократичните партии от Европа и Америка. В либералния интернационал, където трудно се приемат нови партии, РДП е приета за наблюдател и предстои да бъде приета като редовен член. Ние, радикалдемократите, уважаваме всички демократични партии и сили в страната, възпитаваме съмишлениците си в дух на търпимост и толерантност, защото главната ни задача е да се внесе по-висока култура в политическия живот и човешките взаимоотношения. Ще ратуваме за съхраняване на общочовешките ценности, винаги ще се борим срещу партизанските страсти.
-През декември м.г. бяхте на посещение в САЩ. Разкажете за отношението на американците към нас и как преценяват ситуацията в България?
-Пътуването ми се осъществи благодарение на лична покана и издръжка от САЩ. Отидох, за да присъствувам на международна конференция на опозиционните партии от Средна и Източна Европа. Сред лидерите на опозицията от Унгария, Чехословакия и Полша беше лидерът на демократичната партия в СССР Травкин, когото аз високо ценя. Срещнахме се със сенатори и бизнесмени, които имат желание да ни помогнат чрез инвестиции, предоставяне на средства от техни фондации в помощ на културния и стопанския живот, телевизионна и радиовълна. Но това те ще направят само при две условия – твърдо установена пазарна икономика и демократично управление. Сега не искат да рискуват. Интересът към България е много слаб, но тепърва ще нарасне с настъпващите у нас промени.
-Неотдавна Вие се срещнахте и със Симеон Кобурготски. Впечатленията Ви от тази среща?
-Срещнах се с него в Дюселдорф, Германия, и разговаряхме около 6 часа. Възхитена съм от информираността до детайли на Симеон II и изключителната му привързаност към България. Той е съвременен тип българин – интелектуалец и бизнесмен. Говори на цветист български език без никакъв акцент. Впечатлиха бе обноските и възпитанието му, той високо цени личността на човека. Светът възприема Симеон II като цар на българите, а той живее и мисли само за родината си. Оптимистично настроен за бъдещето ни: според него развитието на малки и средни предприятия, на селското стопанство и туризма – „бялото злато“, както той го нарича, ще спасят България от икономическата криза. Мечтае да се върне тук като бизнесмен, за да помага. Сериозно е загрижен за състоянието на българските църкви и културата. Вярата в Бога и любовта към родината са за него спасението на България.
-Какво бихте казали на Вашите избирате, които търпят ударите на икономическата реформа, провеждана от експертите на СДС в правителството?
-Нека се замислят сериозно кой е виновен за това, че държавната хазна е празна, че селското стопанство е ликвидирано и земята ни е отровена. Днес правителството на Димитър Попов е единственият шанс за България. Въпреки кризата, трябва да му дадем възможност да извърши икономическата реформа. Моля ги да разберат, че лишенията, които търпим сега, са временни и че веднъж тръгнала, реформата ще ни изведе до спасителния бряг. Безнадеждно беше положението по време на двете правителства на А. Луканов, които съзнателно бездействуваха и забавянето на реформата с цяла година се оказа фатално за българите. Сигурна съм, че всички интелигентни и мислещи хора от Стара Загора оценяват куража на правителството да осъществи промяната и да поеме отговорността за съдбата на България. Сега цените са безбожно високи, жизненият стандарт жестоко спада, но с бързото приемане законите за земята и приватизацията ще настъпи видимо подобрение в икономиката на страната. Но за да стане това трябва всички да помагаме.
Интервюто взе ДИАНА ДЕМИРЕВА


image0 (9K)