19:03 Защо са кръстени така селата Маджерито и Арнаутито?

Винаги, когато чуя имената на тези села, те ме карат да се усмихвам. Ще ви предложа един нетрадиционен поглед по темата, който вероятно ще развесели и вас.

[ad id=“263680″]

Всички заралии знаят как ние казваме на доматите и защо за тях говорим в среден род. Предполагам, че вече правите връзка между МаджериТО, АрнаутиТО и доматиТО. Мислила съм, че това е вариант за отговор, защото ако в едното село са живели арнаути, а в другото – маджари, нашенският диалект е притурил ТО отзад и така са се получили имената им. Това беше за настроение.

А ето каква е официалната информация:

Madjerito

Маджерито е село в южна България, намиращо се на 8 километра от град Стара Загора. Името на село Маджерито не е променяно никога. Спомените за съществуването му са още от турско робство (заселването е станало около турския чифлик). Името вероятно произлиза от турската дума „маджир“ (преселник). Българският превод е Преселенци.

[ad id=“225664″]

Село Арнаутито се намира на 21 km от град Стара Загора, между селата Ракитница и Калояновец. Арнаутито е останало с турското си име в региона. Предполага се, че наименованието се е получило от първия турски бей, заселил се в землището на селото, който бил арнаутин (албанец).


image0 (9K)