НАЙ-НОВИ:

20 години от смъртта на Тодор Живков

Преди 20 години на 5 август умира Тодор Живков, управлявал страната ни 33 години – от Априлския пленум през 1956 г. до 10 ноември 1989 г., когато е разжалван от поста генерален секретар на БКП.

[ad id=”225664″]

След това срещу него са заведени дела за Възродителния процес, за т. нар. лагери на смъртта, за злоупотреби в раздаването на апартаменти, за отпускане на помощи на комунистически страни, с което е ощетен държавният бюджет. По казуса с апартаментите е оправдан, а останалите дела са прекратени след кончината му. По-дълго от Тодор Живков България е била управлявана само от цар Петър (927 – 969 г.). Оценката за Живков е нееднозначна и до днес, а много хора все още го наричат Бай Тошо или Тато, пише “Марица”.

Тодор Живков е роден на 7 септември 1911 година в село Правец. Учил е първо там, след това в Ботевград, после заминава за София, където се записва в полиграфическото училище. През  1930 г. става член на Български комунистически младежки съюз (БКМС), а през 1932 г. е приет за член на Българската работническа партия (тесни социалисти).

От месец юни 1943 г. е определен за сътрудник на Щаба на Първа софийска въстаническа оперативна зона. Назначен е за пълномощник на ОК на БРП за партизанския отряд „Чавдар“ с нелегалното име Янко. В партизанската му биография има спорни моменти, включително влизането на отряда „Чавдар” в София на 9 септември 1944 ., което според някои изследователи не се е случило на тази дата.

Непосредствено след  Деветосептемврийския преврат  – на 10 септември 1944-а, Тодор Живков е назначен от новия вътрешен министър Антон Югов за главен инспектор в дирекция „Униформена милиция“ с чин подполковник. През 1945 година за пръв път става народен представител.

[ad id=”236999″]

От януари 1948 г. Живков е първи секретар на Градския комитет на БРП (к.) в София. От юли 1951 до ноември 1989 г. е член на Политбюро на ЦК на БКП. Завежда секретариата на ЦК на БКП от 1953 г. През 1954 г. е избран за първи секретар на ЦК на БКП, а на Априлския пленум Тодор Живков се утвърждава като единствен лидер на БКП.

Започва чистка на конкурентите му в партията и Живков постепенно се налага като едноличен лидер, какъвто остава до ноември 1989-а, когато е свален от власт, а по-късно и изключен от БКП.

Перестройка: Свалят го по указание на Горбачов

През 1985 г. в СССР идва на власт новият генерален секретар на ЦК на КПСС Михаил Горбачов, който започва реформи, известни като перестройка. Две години по-късно Тодор Живков също обявява програма за икономически промени, известна като Юлска концепция. Тя цели да преустрои социализма, като допусне ограничена форма на частна собственост. За някои части от Юлската концепция Тодор Живков черпи опит от провежданите в Китай икономически реформи.

[ad id=”225664″] Горбачов не одобрява линията му на развитие и през октомври 1987 г. по време на посещение на Тодор Живков в СССР му отправя остри критики. По-късно в БКП се създава крило, оглавено от Петър Младенов и Андрей Луканов, което по указание на Михаил Горбачов трябва да свали Живков от власт. На състоялия се на 10 ноември 1989 г. пленум на ЦК на БКП Живков е принуден да подаде оставка, след като това предложение е подкрепено дори от близките му съратници Йордан Йотов, Добри Джуров, Димитър Станишев, както и от Станко Тодоров, Гриша Филипов и Георги Атанасов. Пленумът изказва благодарност за неговата дейност дотогава. За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
Верея води с 2:0 на Левски след края на първото…