Бизнесът е: Стабилни закони и много труд

ЧЕТЕМ СТАРИТЕ ВЕСТНИЦИ 25 ГОДИНИ НАЗАД
в-к „Стара Загора” брой 5, 1991 г.
Бизнесът е: СТАБИЛНИ ЗАКОНИ И МНОГО ТРУД

[ad id=“263680″]

..
Петъчното приложение на вестник „Стара Загора“ е спонсорирано от фирма „Индустриалкомерс“ със съдействието на Транспортна банка – Стара Загора. Представител на редакцията се срещна и разговаря с президента на фирмата господин Велко Велков и директора на банката в Стара Загора господин Любомир Весов.
-Вие сте млади хора, а вече от немалко години се занимавате с много сериозни неща. Разкажете ни накратко за себе си.
Велко ВЕЛКОВ: – Моята биография не е кой знае колко богата. Роден съм през 1965 година в Димитровград, но там съм живял съвсем малко. Учил съм в Стара Загора в гимназия „Христо Ботев“. С бизнес се занимавам от лятото на 1988 година. Женен съм и имам едно дете.
Любомир ВЕСОВ: – Моята биография също не блести с кой знае какви събития. Роден съм през 1960 година в Габрово. Средното си образование завърших в родния си град. Занимавах се активно с колоездене и дори известно време бях състезател от юношеския национален отбор. Висшето си образование завърших във ВФСИ „Д.А.Ценов“ – Свищов, специалност финанси и кредит. В Транспортна банка работя от 1989 година. Женен съм и имам 2 деца.
– Досега организациите, които ръководите, стояха малко в сянка и предметът на дейността им не беше много известен на обществеността. Ще ви моля да им направите малка характеристика.
В. ВЕЛКОВ: Фирмата „Индустриалкомерс“ със седалище в Стара Загора се занимава с вътрешна и външна търговия с индустриални стоки, както и с комисионна дейност.
Л. ВЕСОВ: Транспортната банка извършва пълно и комплексно обслужване на частни и държавни фирми в левове и валута. Освен това прави пазарни проучвания, проучване състоянието на клиентите, спестявания на гражданите, референции.
– За да има нормална икономическа дейност в една страна, то тя трябва да има стабилни закони, които твърдо да регламентират тази дейност и да не са подвластни на „хрумванията“ на специалисти от различен ранг. Такова законодателство в момента в България липсва. Моля ви, коментирайте този въпрос?
Любомир ВЕСОВ: – Аз съм напълно съгласен с тезата, която развивате във въпроса. В България за съжаление все още няма един стабилен стопански закон, който да регулира цялостния икономически живот. Аз съм за закон, който не трябва да прави разлика между държавни и частни фирми и да премахне сегашните ограничения за развитие на частните фирми. Този бъдещ закон трябва да стимулира производството на материални блага. Не по-малко важно е в България час по-скоро да се приеме закон за банките. По мое мнение засега поне у нас банки в истинския смисъл на това понятие няма. В сегашния си вид това са чисто и просто административни учреждения. Въобще финансово-кредитната система трябва да претърпи едно качествено ново изменение, което трябва да бъде насочено към пълното задоволяване на клиентите на различните банкови институции. Освен това като човек, работещ в тази сфера, искам да изкажа и неудовлетворението си от приетия наскоро във Великото народно събрание закон за счетоводството. Въпреки че премахна някои бюрократични спънки, и в този си вид той е половинчат и в най-близко бъдеще ще трябва да се преработва, за да се пригоди към новите условия. С две думи, трябва решително и бързо да се върви към преструктурирането на икономиката, съобразно съществуващия положителен опит, съобразен със суровинната база и човешкия потенциал на страната.
Велко ВЕЛКОВ: – Прекалено много са ограниченията пред частния бизнес. Тежестта на големия данък ние го изпитваме всеки ден на гърба си и в това отношение държавата не ни помага. Пазарната икономика трябва да се въведе не само на приказки, както е досега. Наложително е пълното освобождаване на цените в търговията, което от своя страна ще доведе до развитието на производството на повече и по-качествени стоки във всички сфери на материалната дейност. Вярно е, че много хора се насочиха към търговия, но само чрез нея може да се стигне до по-бързото натрупване на първоначални капитали, които след това да бъдат инвестирани в материалното производство. В България все още няма хора, които да се занимават в голям мащаб с производство на качествени и конкурентоспособни стоки. Освен това мисля, че в близко време трябва да се реши въпросът с конвертируемостта на лева – първоначално вътрешна, а след това и външна.
– Благодаря ви, господа. Пожелаваме на вас и на ръководените от вас организации успех!
Интервюто взе Сава САВОВ


image0 (9K)