Неслучайно Русе е наречен „малката Виена“

Той е сред най-големите градове в България. Разположен е на река Дунав, на 320 км от София, и на около 205 км от Стара Загора. Русе е важен културен, търговски и индустриален център.

Близостта на река Дунав е от огромно значение за развитието на града. На мястото на днешното селище през І в.н.е. е основан римският военен лагер-крепост, наречен Сексагинта Пристис (Пристанище на шейсетте кораба).

От ХVІ век градът е познат с османското си име – Русчук. По време на турската власт Русе е от главните градове на Османската империя, което се отразява на икономическото му и културно развитие. Градът е пръв в много отношения – в него е построена първата железопътна гара в България, открива се модерна печатница, основава се вестник. Освен това Русе е и седалище на много консулства.

След 1878 г. Русе е най-големият град на Княжество България. Той се развива много бързо в икономическо отношение и това се отразява на цялостния му облик. Заради красивата си архитектура и вътрешното оформление на сградите, проектирани от италиански, австрийски, немски и български архитекти, Русе неслучайно е наречан „малката Виена”.

Площадът на свободата с паметник от 1909 г. е отправна точка за всички забележителности, тъй като на него се събират 12 улици.

ruse1

Статуята и барелефът на монумента са изработени от италианския архитект Арналдо Дзоки и са безспорната емблема на града. Вдясно се намира възстановената великолепна сграда на Доходното здание.

ruse12

То е от символите на града и представлява наистина великолепна сграда. Построена е през 1901-1902 от виенски архитекти впечатлява с прекрасната си фасада и седемте фигури на покрива. Те са символ на изкуството, науката, земеделието, занаятите, търговията, отбраната и свободния полет на духа. Най-отгоре е символът на търговията – Меркурий. В момента в сградата се помещава театъра, както е било и в началото на миналия век.

Друго задължително за посещение място в Русе е Регионалният исторически музей. В него се съхраняват над 130 000 паметници на културата, между които е и Боровското тракийско съкровище – сервиз от пет сребърни ритуални съда, датирани от IV в. пр.н.е.

Интересна забележителност е и Музеят на градския бит, наричан още „Къщата на Калиопа”. Експозицията му пресъздава интериора на богат русенски дом от края на XIX и началото на ХХ в., а красивите стенописи на втория етаж са дело на австрийския живописец Шарл Шаусберг.

В близост до Музея на градския бит се намира къщата музей „Захари Стоянов”. В нея са изложени две експозиции – едната е посветена на революционера и писател Захари Стоянов , а втората проследява историята на семейство Обретенови от Русе.

Тленните останки на Захари Стоянов и на редица други велики българи, се съхраняват в Пантеона на възрожденците в Русе.

ruse15

От Паметника на свободата се излиза и на улица „Александровска“, на която са разположени редица богато украсени сгради от XIX век. Тук човек действително има усещането, че се намира в голям западноевропейски град.

ruse5ruse10

Библиотеката на Русе също е невероятно красива сграда.

ruse6

Една от най-интересните забележителности на град Русе са останките от крепостта Сексагинта Приста. Те се намират в северозападната част на града, на малко възвишение до брега на Дунав. Експозицията на открито разкрива мащабите на крепостта, а част от находките могат да бъдат разгледани и в историческия музей на Русе, където са експонирани в отделна зала.

В Русе се намира и единственият в България Национален музей на транспорта, който се помещава в сградата на първата железопътна гара в България. Сред най-интересните експонати на музея са вагоните на царете Фердинанд и Борис ІІІ , а също и салонният вагон на султан Абдул Азис.

ruse11

В Русе има още много интересни места за посещение.

Градът е домакин и на множество културни събития като Русенския карнавал, Мартенски музикални дни, Есенни дни на изкуството и науката и др.

Ежегодно в Русе се провежда туристическо изложение “Уикенд Туризъм”. В рамките на изложението, като част от неговата програма, се провежда и Фестивалът на туристическите забавления и анимации.

Градът предлага различни категории места за настаняване, заведения за хранене и развлечение. Много атрактивни са ресторантите-понтони в река Дунав.

ruse14

Ако нямате възможност да посетите Виена, отидете до Русе – приликите са много.


image0 (9K)