В музея „Етър“ се усеща полъха на отминали времена

Доц. д-р Светла Димитрова е  директор на Архитектурно – етнографски музей „Етър“ –  Габрово. Тя пое поста  на 16.12.2014 г. Същата беше дълги години успешен директор на музея в Стара Загора.

Архитектурно-етнографският комплекс (АЕК) „Етър” се намира в покрайнините на град Габрово, южно от центъра, на около 84 километра от Стара Загора.

Музеят е разположен на река Янтра и носи нейното старо име.

Той пресъздава възстановка на българския бит, култура и занаятчийство.

„Етър“ -ът е първият по рода си музей в България. Открит е на 7 септември 1964 г.

В него се намира единствената в страната колекция от технически съоръжения, задвижвани от вода – валявици, воденици, тепавица, точило и др. Тя съдържа 10 обекта и е една от богатите и добре организирани технически сбирки сред европейските музеи на открито. Това е причината, водното колело да се превърне в емблема на „Етър“-а. Характерно за сбирката е, че всички нейни обекти са в действие, така както са работили в миналото.

Занаятчийската чаршия е представена от 16 образци на балканската архитектура, разкриващи самобитния талант на възрожденските строители. Къщите са точни копия на сгради, съществували в миналото в Габрово и региона.

На занаятчийската улица посетителите могат да наблюдават в реално време работата на майсторите. Представени са множество занаяти – хлопкарство (изработка на ковани хлопки – звънци за животни), грънчарство, шекерджийство (изработка на захарни изделия), кожухарство, бакърджийство (изработка на медни съдове), дърворезба и др.

Посетителите имат възможността да закупят изделията, сътворени пред тях. При предварително запитване от комплекса се организират и курсове за обучение в традиционни занаяти.

Туристите могат да станат свидетели и на възстановки на традиционни обичаи по време на празници като Лазаровден, Гергьовден и др.

В АЕК „Етър“ не само се съхраняват народните традиции, но и всеки посетител може да стане съпричастен към тях, да усети полъха на народния бит.

Музеят е част е от Стоте национални туристически обекта.

В комплекса има битови заведения за хранене, където може да опитате традиционни български ястия.

етър кулаетър -ПаноЕтъретър2етър3етър4етър5ЕтъраЕтър-беседка


image0 (9K)