В Австралия и Нова Зеландия е незаконно да се гледа хамстер

Хамстерите са гризачи от семейство Хомякови. Биват много видове.

Те са се утвърдили като популярни домашни любимци, защото са лесни за отглеждане.

Хамстерите имат набито тяло,като опашката им е много по-къса от него. Малките са с покрити с козина уши, къси набити крака и дълги стъпала. Козината им е дебела и копринена на допир. Може да бъде дълга или къса, черна, сива, бяла, кафява, жълтеникаво-кафява, жълта, сапфирена или дори червена в завсимост от вида. Понякога се наблюдава смесица от тези цветове.

По принцип хамстерите са активни през тъмната част на денонощието.

Те са всеядни животни. Ядат повечето неща, въпреки че трябва да получават специална храна. Такава има в повечето магазини за домашни любимци. Хамстерите задържат храна в бузите си, за да я крият в бърлогите си. Когато бузите им са пълни, главата им изглежда двойна.

Хамстерите обичат движението и трябва ежедневно да се разхождат извън кафеза си в стая с добре затворена врата.

Тези животни добиват полова зрялост по различно време в зависимост от вида си – от един до три месеца. Женските се разгонват на четири дни.

Размножителният сезон е от април до октомври. Хамстерите раждат от два до три пъти, от 1 до 13 малки. Бременността продължава от 16 до 23 дни.

Най-познатият вид хамстери е т. нар.златист хамстер. Той има няколко разновидности.

Хамстерите са единаци. В своята естествена среда прекарват по-голямата част от живота си сами. Събират се само по време на развъдния си период, след това отново се разделят. Женските живеят само няколко седмици със своите малки. Затова опитомените хамстери също нямат нужда от другарче. Дори (особенно в по-малките кафези) може да се стигне до ожесточени битки, ако два непознати хамстера се срещнат. От тази гледна точка е по безопасно и лесно да се гледа само един хамстер в клетка.

Интересн факт, е че в Австралия и Нова Зеландия е незакнонно да отглеждаш хамстер като домашен любимец. Това е така, защото тези животни са способни да избягат, да се приспособят в дивата природа и да станат вредители


image0 (9K)