Боледуват ли домашните любимци от грип?

Въпрос:
„Боледуват ли домашните ни любимци от кучешки грип и как да го разпознаем?”

Грипът, по принцип, е инфекциозно заболяване на дихателните пътища с епидемично разпространение.
При кучетата също имаме синдроми, които в същината си протичат еднотипно и често се назовават с понятието „Кучешки грип“, което в общи линии е правилно. Развиват се като инфекциозни заболявания на горните дихателни пътища, причинени от различни групи вируси и бактерии и трябва да се разграничават от простудите, макар и да имат общи признаци.
Грипът при кучетата в клиничната практика се ограничава най-често до т.н. Кучешка кашлица или Инфекциозен трахеобронхит. Наблюдава се често, сезонно и при не ваксинирани кучета, които са контактни, особено при чести посещения на кучешките градинки. Важно е да се знае, че стопаните също пренасят заразата с дрехите, обувките и пособията си. Причинителят е бактерия (Bordetella bronchiseptica), като често се активизират и латентни инфекции, както и допълни участия на различни вируси (напр. Параинфлуенца).
В началото започва с леко покашляне, което прилича повече на кихане, преминава в упорита, повърхностна кашлица, със специфичен гърлен звук. Често това се смесва със съмнения за заседнала кост.
Диагнозата не се поставя трудно в амбулаторни условия, но е важно навреме да се потърси лекарска помощ. Лечението се назначава от ветеринарен лекар, защото употребата на широко-спектърни антибиотици е опасна и може да влоши състоянието на кучето.

Важно е да се знае, че при този вид грип, за разлика от обикновените заболявания на дихателния апарат, протичането може да се удължи до 20-25 дни и повече, но без да се влошава състоянието на кучето, като най-честата грешка от страна на стопаните е да решат, че лечението не е удачно и да предприемат ново такова, без да се консултират.
Схемата на прилагане на антибиотиците при Кучешката кашлица е различна от стандартните, прилагани при останалите заболявания на дихателната система!
Нека се знае, че наложените ежегодни ваксинации на кучетата не предпазват от Кучешка кашлица, освен ако стопанинът на кучето изрично не посочи, че желае да се прибави валенция и за това заболяване. Иначе се прилага допълнителна ваксина преди „сезона на Грипа“!
Човекът също е възприемчив и може да се зарази от грипа на кучето си, но преболедува леко и най-често безсимптомно.

Живко Д. Желязков  – вет. лекар, тел 0887480281


image0 (9K)