17:40 Вила Армира – една съживена легенда

Невероятно е да посетите уникалния античен паметник, строен преди близо 2 000 години край Ивайловград. Туристите вече могат да се насладят на уникалния образец на римската провинциална архитектура в пълния й блясък, след като вилата беше не само обновена, но и превърната в модерна атракция.

[ad id=“263680″]

Посетителите вече ще могат да си представят в пълнота какъв е бил животът на богатите римляни от първите векове на новата ера, когато е съществувала вилата. Много ценни черно-бели мозайки с лика на собственика на вилата от втората половина на първи век и неговите две деца – момче и момиче, вече са поставени на своите места. Археологът Гергана Кабакчиева, която е посветила голяма част от професионалния си и житейски път на „Армира“ обяснява липсата на женски образ в мозайката на пода на спалнята, с предположението, че майката вероятно е починала при раждане или когато децата са били под 3 г.,тъй като те са изобразени голи. В мозайките са преплетени и т. нар. свастики – древен символ на кръговрата на живота. В „Армира“ се наблюдават всичките известни девет вида.

mozaika1 mozaika
Друга уникална мозайка е главата на Медуза Горгона. Образът се среща и в мраморните фризове около басейна. Там са и характерните Херми – глави, на млади момчета, ваяни в чест на бог Хермес. За тях са позирали местни младежи и се счита, че в Армира се намира най-богата галерия от образи, които ни показват как са изглеждали древните обитатели на този район. Хермите, както и повтарящите се образи на Медуза-Горгона в украсата от мрамор са играли ролята на пазители, на дома и семейството. Самият басейн е уникален и с размерите, които са твърде големи за частна постройка, която не е дворец. Той е с дълбочина от 1,60 м и  с дължина и ширина 11,0 х 7,0 метра. Басейнът  бил под открито небе  и водата се затопляла от слънчевите лъчи.
Любопитството на специалисти и на любители привлича и „парното“  във вилата, наречено  хипокауст, което представлява вид подово отопление. Не е за подминаване и фактът, че във вилата е имало и сауна, което е било изключителен лукс. Античната вила  „Армира“  е била издигната на площ от 3600 кв. м. Върху нея са разположени жилищната сграда на собствениците, както и градина за отдих и разходки.

[ad id=“225664″]
Вилното стопанство на богатата тракийска фамилия е обхващало цялата долина на р. Армира, която е последния десен приток на р. Арда. Влива се в нея при Кипринос, на гръцка територия. Икономическото замогване на собствениците се е основавало, не само на селскостопанската продукция, получавана от много плодородните земи наоколо. Още при създаването на вилата са били открити и разработени кариери за качествен, бял мрамор и камък. В началото мраморът е бил използван за декорирането на самата вила и от това време датират мозайките в коридорите, около басейна, както и на дъното му. По същото време е била изработена и прекрасна колонада с изящни бази, колони и капители в римо-коринтски стил.

Armira_Ivajlovgrad

Този античен архитектурен ансамбъл съществувал от 50-70 години на I в. сл. Хр. до 378 година сл. Хр. когато е бил разрушен по време на Готската война. Тогава вилата е била опожарена след битката при Андрианопол (дн. Одрин, Турция) на 9 август 378 година. Самият римски император Валент намира смъртта си от раните в битката. Съществува хипотеза, че той е бил лекуван именно във вила „Армира“ и тук прекарва последните дни от живота си, коментира археологът.
Вила „Армира“ е сравнително много добре съхранена като архитектура,  въпреки че е била опожарена.  Има запазени над 3 000 ценни мраморни декорации. Дълго време ние учените се питахме, как е било възможно това.

[ad id=“263680″]

Едва след като през 2001 – 2002 г. разкопахме намиращата се наблизо тракийска могила край Свирачи, получихме отговор – земетресение е обърнало тонове земна маса върху вилата и така природният катаклизъм я е запечатал, поясни Кабакчиева. Сега сме на много стъпки по-близо до изграждането на цялостен туристически продукт в Община Ивайловград. Районът е изключително богат на културно-исторически и природни забележителности. Разработени са туристически маршрути и подходи. Границата с Гърция е наблизо, коментира Диана Овчарова. Обмисля се, съществуващият наблизо манастир „Св. Св. Константин и Елена“ да бъде отворен като действаща обител. Готови са билбордовете за вила „Армира“, които ще бъдат поставени на ГКПП Славеево, на кръговото кръстовище на входа в Ивайловград, в Любимец и на други възлови места. Вече се мисли за национална реклама на уникалния паметник, който има всички шансове да се превърне в една от перлите на туризма в България.

 


image0 (9K)