Димитър Наумов – защо улица в Стара Загора носи неговото име

Димитър Михалев Наумов е български агроном и виден обществен деец в годините непосредствено след Освобождението. Роден е на 12 април 1851 година в Стара Загора.

Учи в цариградския Робърт колеж, завършва земеделско училище в Табор (Чехия) и впоследствие Лайпцигския и Хайделбергския университет.

През 1878 година е секретар на Административния съвет в Одрин, а по-късно представител на Стара Загора в Областното събрание на Източна Румелия. По негово настояване са създадени мъжката и девическата гимназии в Стара Загора.

Той е един от основоположниците на аграрната наука в България. По негова инициатива през 1882 година е направено първото опитно поле към Земеделското училище в Садово.

Димитър Наумов умира през 1884 година, едва на 33 години.

През 1934, по повод 50-годишнината от смъртта му, признателните старозагорци издигат в парк „Пети октомври“ бюст на своя съгражданин. Бюстът е бронзов, монтиран е върху гранитен постамент. Автор и изпълнител на проекта е скулпторът Васил Вичев. През септември 2007 са откраднати бронзовите бюстове на Кольо Ганчев и Димитър Наумов. Със средства на община Стара Загора, през 2009 година е възстановен бюстът на Кольо Ганчев.

На Димитър Наумов е наречена улица в Стара Загора.

 


image0 (9K)