НАЙ-НОВИ:

“168 часа”: Пастори и фалшиво видео разпалиха паниката “отнемат деца” в Сливен

Пастори от евангелистки църкви са сред хората, разпространили слуховете за отнемането на деца в сливенски училища. В ромските махали хората безрезервно вярвали на проповедниците, които от дълго време предупреждавали, че Стратегията за детето е много опасна

Това споделили самите родители пред представители на различни ромски сдружения. Според специалисти зад пасторите не е изключено да стоят определени фигури, които им казвали какво да говорят. Конкретни имена до момента обаче никой не е посочил.

“Не мога да забравя първите ми срещи с родителите от ромското село Сотиря, в което паниката беше изключителна – разказа пред “168 часа” председателят на Центъра за междуетнически диалог и толерантност “Амалипе” Деян Колев. – Хората бяха много притеснени. Те говореха за “нови закони”, които били въведени след “приемането на Стратегия за детето”. Такива нови закони няма, нито стратегията е приета. Споделяха ми обаче, че са сигурни, че това ще се случи и че има реална опасност за децата им.”
Според Колев не всички пастори проповядвали подобни тези, но зад тези, подпалили паниката, имало конкретни заинтересовани кръгове.
“Това е много дълъг процес и не е започнал сега или отпреди няколко дни – обяснява той.  Оказва се, че преди пасторите да започнат да говорят за опасността от отнемане на ромски деца, сред родителите се разпространявали два видеоклипа, които те споделяли помежду си в социалните мрежи.
“В сливенското село Сотиря почти всички хора бяха гледали тези видеа – разказва Колев. – Едното от тях всъщност е от митинг в квартал “Факултета”, на който се вижда как една от организаторките приканва хората да не спазват никакви закони и да не позволяват да се разпореждат с децата им. Тя обяснява, че представлява определена евангелистка църква, но никой не знае дали такава съществува наистина.

В село Сотиря например никой не познаваше и самата жена, както и пасторите с нея. Въпреки това хората приемаха заплахите за чиста монета. Видеото се разпространяваше с главоломна сила и всеки го споделяше. Хората се колебаеха – истина ли е, или не е. Повечето обаче клоняха към това, че е истина.”
Между родитителите се разпространявал и втори видеоклип, на който пък се виждало как полиция извежда деца в едно от училищата в Асеновград. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

image0 (9K)

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Виж още:
България намери съперник за приятелска среща, която да играе през…