Противотанкова граната взриви днес ръката на работник в Арсенал

При възпламеняване на част от противотанкова граната в завод „Арсенал“-Казанлък е пострадал 52-годишен мъж, като едната му ръка е сериозно пострадала – има ампутиран пръст и други наранявания.

Под ръководството на Районна прокуратура-Казанлък се провежда разследване за трудова злополука в завод „Арсенал“ АД.

Досъдебното производство е образувано на основание чл.212 ал.2 и ал.3 от Наказателно-процесуалния кодекс в условията на неотложност, чрез извършване на оглед на местопроизшествие за причинена средна телесна повреда при изпълнение на дейност, представляваща източник на повишена опасност.

Днес, 21 септември 2016 г. около 12.55 часа, в Завод №3, цех.130, обект 107 в завод „Арсенал“ АД – гр. Казанлък, обл.Ст.Загора, при демонтаж на тръба с диафрагма за противотанкова граната и изваждане на възпламенител от тръбата се е получило запалване и физическо възпламеняване на около 50 грама черен барут. Вследствие на възпламеняването работникът Х.М., на 52 г., е получил следните наранявания на дясната ръка – ампутиран пръст, фрактура на 2 до 4 пръст и откъсната фаланга на 2 пръст. Пострадалият е откаран в Спешна помощ – гр. Казанлък, без опасност за живота, като е започнато  лечение. Други пострадали хора няма.

Незабавно е започнал оглед на местопроизшествието, иззети са веществени доказателства. Извършват се активни действия по събиране на доказателства, като предстои провеждането на разпит на очевидци, назначаването на съдебно – медицинска експертиза, експертиза по безопасност на труда и др.

Срокът за разследване е двумесечен, съобщават от Пресцентъра на Апелативна прокуратура-Пловдив.


image0 (9K)