НАЙ-НОВИ:

Доказаха: делфините имат богата реч като хората

Учени записаха разговор между делфини и установиха, че те имат “високо развита устна реч”, приличаща на човешката, съобщи в. “Индипендънт”. Делфините говорят с изречения, състоящи се от до пет “думи”, под формата на сонарни импулси, цъкания и подсвирквания. Те изслушват внимателно другия, преди да му отговорят, предаде БТА.

“Това прилича на разговор между двама души”, пише ръководителят на изследването Вячеслав Рябов в сп. “Математика и физика”. Произвежданите от делфините импулси се различават по продължителност и честота. “В това отношение можем да предположим, че всеки импулс е фонема или дума от делфинския език”, добави Вячеслав Рябов.

За наше съжаление, речта на делфините е в такава честота, че не може да бъде уловена от човешкия слух. “Този език има всички характеристики на човешкия. Това показва високо ниво на интелигентност и съзнание. Езикът на делфините може да се смята за високоразвит, сроден на човешкия”, каза Рябов.

Изследването е направено в природния резерват Карадаг с две афали – Яша и Яна, които от 20 години живеят в басейн.

Специалистите отдавна приемат, че поведението на делфините не е като на другите животни. Известно е например, че те имат индивидуално подсвиркване и съобщават нещо на останалите в стадото.

  За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
С оглед осигуряване на безопасност на движението и предприемане на…