15:53 Колесницата от Караново

Село Караново, община Нова загора, се намира на 25 км от Стара Загора по стария път за Бургас. То е известно сред археолозите със своята могила, която е предоставила много артефакти и информация за живота по тези места за хилядолетия назад. Могилата е била населявана в продължение на около 3000 г. На 1,3 км североизточно от селото са разположени укрепено селище, обществена сграда – базилика и могилен некропол, състоящ се от 16 могили.

Тракийски владетел е погребан с конете си тук

1
Уникална древна колесница с 4 големи колела и скелетите на два коня откри екипът нат археолога Веселин Игнатов от новозагорския исторически музей. Находката излезе на бял свят, след като кметът на село Караново алармира, че иманяри са направили 4-метров изкоп в могила, намираща се източно от селото.

2

Спасителните разкопки на археолозите откриват погребение на тракийски владетел, който според древнотракийския обичай е погребан със своята колесница. Бойната квадрига (Няма бойни през този период – освен в амфитеатрите) Луксозна пътническа колесници е направена от ковано желязо, различни видове дърво, кожа и бронз. Колесницата е богато украсена с фигури на ероси, яздещи митични същества с тела на пантери и опашки на делфин. Веселин Игнатов не се наема да направи оценка на сензационната находка, но според него четириколката (квадригата – бита е вярното – впряг от два коня, квадригата – впряг от 4 коня) ще даде богат материал на изследователите за конструкцията на тези луксозни трандпортин съоръжения.

3 4

Датировката на колесницата е от средата на І век от новата ера. Въпреки че по това време нашите земи са били под римско владичество (45 г. Тракия влиза в състава на Римската империя), археолозите са категорични, че древното превозно средство е с тракийски произход. Находката, която засега остава в историческия музей на Нова Загора. Село Караново е наричано „Мека за археолозите“, тъй като тук се намира и световноизвестната Карановска селищна могила, открита при разкопки през 50-те години на ХХ в. от Васил Миков и Георги Георгиев. Това е една от малкото цялостно проучени селищни могили на територията на България. Селищната могила става епонимен обект не само за България, но и за цяла Югоизточна Европа. Разкопките на Карановската могила разкриват праисторическите култури от VII до II хилядолетие пр. Хр. „Най-важно е да се запази направеното в Караново и да се направи още по-привлекателно за посетители. Да се доразвие“, смята археологът Веселин Игнатов.


image0 (9K)