БСП обновена и променена пред ХХХІХ си конгрес

ЧЕТЕМ СТАРИТЕ ВЕСТНИЦИ 25 ГОДИНИ НАЗАД
в-к „Септември” брой 76, 1990 г.
ОБНОВЕНА И ПРОМЕНЕНА
На 22 септември започва работа ХХХІХ конгрес на БСП. Той бе предхождан от дискусия в основните партийни организации по публикуваните проекти за Платформа и Устав на партията, по процесите на обновление на БСП. На тази тема е и разговорът със Стойчо МАРИНОВ, ръководител на направление във фирма „Хранинвест”, член на ВС на БСП, делегат на конгреса.

-Каква е Вашата позиция по публикуваната за обсъждане Платформа за по-нататъшно обновление и преобразуване на БСП в модерна лява партия на демократическия социализъм?
-Като цяло положително. Допада ми точно изразената позиция към основни моменти и проблеми както от историята на партията, така и към онези въпроси от идеологически и организационен характер, които определят днес нейния облик като политическа организация. Споделям в основни линии изводите относно хода на преобразователните процеси в БСП, особено спрямо неосъщественото, спрямо слабостите, които съпътствуват обновлението й. Приемам като необходими и изключително полезни уточненията относно същността на демократичното социалистическо общество, на демократичния социализъм като система от принципи и ценности и т. н. В това отношение Платформата в известна степен е и Програма за работа и действие, съдържаща основните задачи, които партията ще се стреми да решава в процеса на изграждането на демократично общество в България. А това е особено нужно в настоящия момент. Но едновременно с това бих желал да подчертая, че в настоящия момент е трудно и едва ли е възможно да се даде цялостна и обективна оценка на Платформата и чрез тази оценка да се определи позицията на всеки социалист към нея. Такава обективна оценка ще направи времето и историята. Но все пак не мога да не отбележа, че като цяло, доразвивайки и внасяйки уточнения по редица въпроси от утвърдения на ХІV извънреден конгрес Манифест за демократичен социализъм в България, Платформата отразява по-нататъшното обновление на БСП. И на второ място, Платформата дава възможност за относително единство на различните идейни течения в БСП, за съпричастност към нея както на радикали, така и на онези социалисти, свързали своя жизнен път плътно с болшевишкия етап от нейната история. А това също е предпоставка за единство в партията.
-Какво е мнението Ви по един от спорните въпроси: за идейните основи на БСП?
-Не споделям еднозначното и категоричното отричане на марксистко-ленинската теория като теория, която вече е изгубила своето научно и историческо значение, като теория, която не може да даде обективна оценка и обяснение на протичащите днес обществени процеси. Отделни теоретични възгледи действително не издържаха проверката на днешния ден, но отнесени към времето, когато са формулирани, те са били безспорно верни. И това е напълно логично. Те са плод на определена историческа действителност и необходимост и след нейното отпадане те губят своето значение. Но нима можем да отхвърлим Марксовия диалектичен метод на познание, задълбочения политико-икономически анализ на капиталистическия начин на производство… Или възгледите на Ленин за кооперацията и ролята й за въвличане на милиони дребни собственици в активен икономически живот и по този начин в самото социалистическо строителство, чрез съобразяване и създаване на условия за реализация на индивидуалния интерес? Искрено съжалявам, че досега изучавахме марксистката теория предимно чрез подбрани цитати, фрагментарно и само това, което беше изгодно. Спомнете си само как едностранно се характеризираше в учебниците по политикономия системата на Тейлър – като експлоататорска. А в „Предстоящите задачи на съветската власт” Ленин счита за необходимо добре да се познават и прилагат в стопанската практика съдържащите се в нея елементи на научната организация на труда. Затова считам, че за нас днес е нужно повече от всякога не голословно и тотално отхвърляне на марксистко-ленинската теория, а един нов, задълбочен и творчески прочит. Едновременно с това, за да бъдем чужди на всякакъв догматизъм и консерватизъм, трябва задълбочено да се изучават и следят различните философски школи, икономически теории, идейни течения и т. н., творчески да се усвоява всичко, което е рационално. Това е и една от предпоставките за демократизма в партията, за нейната съвременност и привлекателност.
-Често пъти Висшият партиен съвет се обвинява в отстъпчивост, а Вие сте негов член. Какво е мнението Ви: има ли отстъпчивост или е нужна по-голяма гъвкавост?
-Въпросът е сложен и едва ли може да се получи еднозначен отговор. Липсата на гъвкавост е типично за една тоталитарна организация, а нашата партия именно не иска да бъде такава. Декларираната готовност на БСП да управлява в коалиция и с други политически сили налага допускането на компромиси в определени случаи при решаването на проблеми или възстановяването на граждански ценности, от които е заинтересувано цялото общество. Но всичко трябва да бъде подчинено на здравия политически и граждански разум – гъвкавост и компромис, но да се знае за какво, докога и спрямо кого. Етиката в политиката изисква съответна толерантност, взаимност при осъществяването на компромиси и от политическия опонент. Не може едната страна да поставя непрекъснато все нови и нови условия, а другата да прави компромиси – това също е тоталитаризъм от най-чиста проба. И още нещо. Ясно е, че в определени области (например в идеологията) компромиси не могат и не е нужно да се правят. Времето доказва кой е прав и кой не. Но в други сфери – например икономиката , опазването на обществения ред и др., подобни компромиси са възможни и всяка политическа сила трябва реално да извърви своя път и допринесе за постигането на взаимноприемливи и полезни за обществото решения. Това ще бъде една от гаранциите за запазване на гражданския мир в страната, за което поне на думи призовават всички политически сили. В тази връзка много ми се иска да спре политиканствуването в парламента и най-сетре да започне истинска, конкретна и делова работа за решаване на онези въпроси, от които зависи излизането на България от кризисното състояние – съставянето на правителството, ползуващо се с подкрепата на всички политически сили, разработването и приемането на програма за решаването на основните политически проблеми и т.н. А процедурните въпроси и изказвания също имат някакво значение, но идва зима и производството върви все по-трудно и трудно…
Разговора води Недялка ФИЛИПОВА


image0 (9K)