Вързаните ръце на милицията

ЧЕТЕМ СТАРИТЕ ВЕСТНИЦИ 25 ГОДИНИ НАЗАД
в-к „Септември” брой 74, 1990 г.
● ПОДПОЛКОВНИК ИВАН БОЯДЖИЕВ, ДИРЕКТОР НА РЕГИОНАЛНАТА ДИРЕКЦИЯ НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ, ПРЕД В. „СЕПТЕМВРИ”
ВЪРЗАНИТЕ РЪЦЕ НА МИЛИЦИЯТА
ИСКАТ НОВ ЗАКОН
-Подполк. Бояджиев, как виждате сега новата роля в обществото на органите на МВР?
-Новата роля на органите на МВР в обществото твърде дълго се дискутира. Наложи се мнението, че трябва да бъдем защитници на реда и сигурността, но в рамките на закона. Оттук – според мен дойдоха и някои трудности. Обвиняват ни и за случая пред „Кристал”, и сега за този с партийния дом в София. Стигна се до положението, че и да се намесваме – лошо и да не се намесваме – пак лошо. И тне9и 10 ноември, и сега отделните служби на МВР си имат строго специфични задачи и съобразно законите се определя периметърът на тяхното действие и роля в обществото. Криминалният отдел води борба с криминалната престъпност и въпреки, че тя бележи ръст, по-голяма част от тежките престъпления в района са разкрити. На този етап много добре върши работата си службата по охрана на обществения ред и спокойствието на гражданите. Най-щекотливи са въпросите, свързани с бившата държавна сигурност. Време е да се разбере, че сега задачите на службата за защита на конституцията не са такива, каквито бяха в миналото. Няма държава, която да няма такива служби. Навсякъде те се занимават с борбата срещу тероризма, организираната престъпност, противодействието на чуждите разузнавателни служби.
-Значи всеки от нас може да си получи досието?
-Всеки няма досие и не е имал. Това също е погрешно разбиране, че всеки гражданин в България е бил картотекиран.
-Имате ли проблеми с кадрите и като подготовка, и като обезпеченост?
-Да, това е един от сериозните ни проблеми. Ежедневно пристигат рапорти за напущане, особено от сержантския състав, тъй като заплащането е ниско вече, а службата не е лека. Но по-съществената причина е несигурността в законодателството. Няма закон, който защитава милиционера, ако той се намеси на улицата. Затова искаме и закона точно да се конкретизира до каква степен и кога какви действия могат да се предприемат от милицията. Вакантни длъжности имаме и в криминалния, и в охранителния отдел. Друго, което спъва работата ни е лошото техническо оборудване, намалението на лимита за бензин. Колите ни са в окаяно състояние. И още – създадоха се регионалните дирекции на вътрешните работи, но те нямат финансови и юридически правомощия. Стига се до парадокси в нашата работа сега – например охранителна служба, която има приходи, не може да си купи един автомобил, който й е крайно необходим.
-Доскоро общото мнение бе, че при вас леко се работи и се получават много пари?
-Нито едното, нито другото отговаря на истината. Заплатите, ако ги сравняваме с минималната, не са малки, но нашите служители не могат да работят нищо допълнително, да участвуват във фирми дори с акции. Много са и трудностите в професията – ние нямаме нормиран работен ден, има рискови фактори и не всеки може да издържи на този режим. По редица причини органите на МВР нямат необходимия авторитет. И аз бих го свързал с неадекватната, ненормална правна база и законова уредба. На запад законът защитава по конкретен и добър начин полицая. Това обществото го знае и се съобразява с него. По моему не трябва да чакаме престъпността да ни принуждава да приемаме добри закони. За съжаление така май стана – все още не можем да изпреварваме събитията и чакаме да се случи лошото и тогава да търсим противодействие.
-Какъв е приносът на МВР в Стара Загора да няма прояви на екстремизъм, свързани с политическата обстановка?
-Действително, въпреки многобройните прояви на политическите сили преди изборите, до сериозно нарушение на обществения ред и сигурност не се стигна. Това е успех на всички политически партии, и на органите на сигурността. Нашата дейност може и много да не се забелязва, но така или иначе нашият принос е налице. Направихме много срещи с обществените и политическите сили предварително и в тяхно лице срещнахме разбиране. В бъдеще ще разширяваме връзките си с политическите сили и обществеността за получаване на предварителна информация за замислени, подготвени и извършени престъпления и други антиобществени прояви.
-И все пак недоволството от работата на органите на сигурността е факт. Доколко имат основание хората?
-В известен смисъл има основание недоволството от нашата мудност по отношение на черноборсаджиите и спекулантите. Спекулата се шири, а хващаме по-дребните нарушители. Това, което става на пазара, е недопустимо повече. Вече две седмици предприемаме енергични действия и резултатите са налице – на 8. ІХ. най-после бе ще по-спокойно на кооперативния пазар. Заели сме се сериозно с този проблем и смятам, че ще се справим. Но срещаме и трудности, защото нашите служители трябва да санкционират нарушителите например, неправилно паркирали, а всъщност няма достатъчно паркинги в центъра на града и около пазара.
-Освен упреците отляво и отдясно, които получавате, кой всъщност помага за решаването на професионалните проблеми?
-След 10 ноември органите на МВР се дистанцираха, смея да твърдя, не само на думи, от влиянието на всички партии. Основно трябва да взаимодействуваме с общинския народен съвет и нашето министерство и да продължаваме да срещаме разбирането на политическите сили. Проблеми имаме и организационни и битови, и по регулирането на взаимодействието си със съвета. Без да се счита за самохвалство – имаме добри професионалисти и се справяме със собствените си проблеми без чужда помощ. Но ситуацията от Нова година до сега – несигурността, изчакването, оказаха влияние и на хората, и на работата, и на дисциплината. И затова колкото по-бързо се приемат новите закони за дейността на МВР, толкова по-добре. Ние много изостанахме – мисля, че за месец-два трябваше да се решат проблемите на такива министерства като нашето, на съда и прокуратурата, но вече девет месеца чакаме.
-Имам впечатление, че човекът с униформа няма самочувствие…
-Вярно е, нашият милиционер не е респектираща личност, защото няма зад себе си закон. И той не може да прилага ефективни санкции, гарантирани от закона. Не само законът за милицията, но и вътрешно-нормативната база на министерството, с която работим ежедневно, трябва да се преработи и промени.
-В каква степен се извършва деполитизацията на служителите на Вашето ведомство?
-И досега при нас работеха безпартийни и членове на други партии освен БСП. Но деполитизацията започна с извеждане на партийната работа извън местоработата. Пълната деполитизация е въпрос на следващите десетина дни и аз съм на мнение, че това трябва да стане след решение за цялото министерство. Така ще бъде – който иска да бъде служител в органите на , ще напусне своята партия. Страхувам се от друга крайност – една малка част от нашия състав, претендирайки да бъде надпартиeн, иска да членува в някои от новосъздадените партии. Това е опасна тенденция. Ако ще се деполитизираме, това трябва да стане не формално, а с пълното съзнание, че отказвайки се от тяснопартийните си интереси, ще служим на интересите на народа и страната. Само тогава ще изпълним истински своя дълг.
Интервюто взе Недялка ФИЛИПОВА


image0 (9K)