В древен Египет имало самолети?

Това на пръв поглед изглежда невероятно, но в някои гробници са открити странни предмети.

В една от тях, през 1898 година е намерена дървена фигурка, датирана III-ти век пр.н.е., Класифицирана е като фигура на птица и е изложена заедно с другите находки в музея в Кайро. Доста години по-късно доктор Халил Месиха, египтолог, я вижда година и я оприличава на моделите самолети, които той самият е правил като дете.

Нима е възможно древните египтяни да са имали авиация?

Другите модели на птици имат крака, а този няма. Освен това останалите птици имат и нарисувани пера. Този дървен модел е скосен като при вертикален рул. Вижда се и че е аеродинамичен. Така разсъждава професор Лийнард от университета в Хюстън.

Според някои това, което прилича на вертикален рул на самолет, всъщност са нарисувани преплетени опашни пера, както други модели на птици, например на върха на корабни мачти. Лийнард смята, че братът на Халил Месиха, който е бил летателен инженер, е направил голяма репродукция на дървената птица, която успешно е летяла.

„Никой не е могъл да се доближи толкова до реалната летателна форма, освен ако не е работил на по-голям мащаб. Този дървен модел не би съществувал, освен ако някой не е наблюдавал по-големи и леки модели, или дори изработил сам.“ – казва Лийнард.

Конструкторът на глайдери, Мартин Грегори опитал да пресъздаде експеримента с построяването на голяма реплика, но безуспешно. Според него без опашно хоризонтално крило, което дървената птица никога не е имала, полетът би бил изключително нестабилен. Дори с добавено хоризонтално крило, резултатите остават крайно незадоволителни. Грегори изказва съмнения, че това не е прототип на самолет, а по-скоро е детска играчка, или ветропоказател.

Истинската функция на този предмет остава загадка.

Нима е възможно древните египтяни да са имали авиация?


image0 (9K)