15:37 Каньонът на водопадите е райско кътче на Земята

Изумителни гледки сред девствена природа – това ще види всеки, посетил тази екопътека. Тя се намира по пътя за село Мугла – само на 2 километра от Смоляни на около 194 югозападно от Стара Загора.

Каньонът на водопадите е дълъг около шест километра и се изминава за около 4 часа спокойно ходене. Маршрутът е каменист, но не е труден.

[ad id=“225664″]

До саматата пътека има асфалтов път и място, където да оставите автомобилите си. Екопътеката се вие през гората, минавайки през резерват „Сосковчето“. Навсякъде има съответната маркировка и знаци, така че е невъзможно човек да се загуби. Отначало се върви по пресъхналото корито на Еленска река, после постепенно пред очите на туриста започват да се появяват неземни красоти.

kanion na vodopadite2

 

Един след друг следват водопадите.

kanion na vodopadite3kanion na vodopadite6

 

Дървени мостчета прехвърлят пътеката ту отляво, ту отдясно на реката.

kanion na vodopadite10

Може да се видят около 46 водопада.

[ad id=“225664″]

На няколко места са обособени кътчета за почивка. Има и туристически център, където ще ви дадат информация, а освен това се продава и храна.

kanion na vodopadite1

 

Направени са и панорамни площадки, откриващи чудни гледки.

kanion na vodopadite11

 

Водопадът “ Орфей“ е най – големият от всички.

orfey

 

Той носи името на митичния тракийски музикант. Водните му струи, спускащи се от 68 метра височина напомнят струните на арфата на легендарния тракиец, чийто вълшебни песни покорявали всичко живо.

[ad id=“225664″]

Усещането да се набюдава „Орфей“ е подобно на това, което е почувствал Алеко Константинов при Ниагарския водопад. Просто няма как да се опише с думи.
Цялата екопътека е несравнимо красива, и вървейки по нея, човек изпитва усещането, че се намира в рая.


image0 (9K)