15:30 Старият град на Карлово е запазил духът на Възраждането

Карлово е град в Централна България, разположен в южното подножие на Стара планина и в Розовата долина. Намира се на около 90 километра северозападно от Стара Загора.

[ad id=“263680″]

Историята на града започва от новокаменната епоха. В близост до Карлово са открити останки от средновековни манастири и църкви, възникнали вероятно върху развалините на стари езически светилища. Смята се, че там са се намирали две средновековни селища – в местностите Света Троица и Свети Пантелеймон.

Около 1482-1485 г. подбалканското село Сушица е дадено от султан Баязид II във владение на Карлъ Заде Лала Али бей. През 1496 той го превръща във вакъф. През следващия век Сушица бързо се разраства. Така селото става град, който по името на Карлъзаде Али бей започва да се нарича Карлова (Карлово).

[ad id=“225664″]

Карлъзаде Али бей издига най-старата запазена сега постройка в Карлово — Куршум Джамия (1485), наречена така („Оловна джамия“) заради оловния ѝ покрив. Сграда е обявена за паметник на културата.

Karlovo3

 

През Възраждането в града се развиват занаятите, при които се работи с кована мед: казанджийство, медни домакински съдове, стъкларство; производство на барут; златарство, обущарство, дюлгерство; железарство. Започва отглеждането на маслодайна роза, което продължава и до наши дни.

Въпреки многото си забележителности, Карлово е най-известно като родното място на Апостола на българската свобода Васил Левски. Там се намира родната му къща, превърната в музей, привличащ многобройни туристи.

Karlovo2

Щом отидете в Карлово, непременно посетете Стария град, който е архитектурен и исторически резерват. В него се е запазаил духът на Възраждането. Там има 115 къщи, обявени за паметници на културата. Те имат голяма архитектурна стойност, заради покритите с дърворезба тавани, двороверте с украсените порти, фреските по стените, красивите градини и т. н. На фона на старите къщи се откроява невероятна гледка към Балкана.

[ad id=“218001″]

В старинния град можете да посетите Историческият музей, двете забележителни църкви -“Св. Николай” и “Успение на Пресвета Богородица”, паметникът на Васил Левски къщата на даскал Ботьо Петков, Мазаковата къща, Мазаковата къща, къщата на Райно Попович и много други.

Karlovo1Karlovo4karlovo10Karlovo8karlovo13karlovo14

На километър северно от града, по добре поддържан асфалтов път се стига до водопад „Сучурум“ (хвърчаща вода), известен още като Карловския водопад. Разходката до него е изключително приятна.

karlovo12

В Карлово има много хотели, къщи за гости, заведения за хранене. В Балкана има хижи, разположени близост до града. Може да съчетаете посещенито на Карлово с планински туризъм.


image0 (9K)