1500 работни места ще осигури нов завод за автомобилни части

Новият завод на американската компания Sensata Technologies в Индустриална зона „Марица“ край Пловдив ще осигури 1500 квалифицирани работни места. Предвижда се те са бъдат разкрити до две години, съобщава gradat.bg.

Sensata Technologies е световен лидер в производството на сензори за автомобилната индустрия. Компанията е вложи 40 милиона щатски долара в изграждането на новия си завод до Пловдив. „Избрахме индустриална зона „Марица“ за своята втора голяма инвестиция в България, тъй като е част от Икономическа зона Тракия, с отлично разположение и добре развита инфраструктура“, посочват от компанията.

Заводът е разположен на терен с площ 68 000 кв. м в непосредствена близост с пътен възел „Царацово“, свързващ автомагистрала „Тракия“ с околовръстния път на Пловдив. В първата фаза от проекта е изградена производствено-административна сграда с разгъната застроена площ 10 500 кв. м.

Sensata Technologies има над 17 000 служители по целия свят. Приходите й достигат до 2.4 милиарда долара за миналата година при печалба от 280 милиона долара. Групата притежава дванадесет завода по света, като България ще е една от малкото страни с повече от едно предприятие.

Sensata Technologies стъпи в България през 2011 година. Тогава тя купи белгийската Sensor-Nite от групата ELEX за 225 милиона евро. Първият завод на компанията действа в Ботевград. Там се произвеждат температурни сензори за водещи автомобилостроителни корпорации. В завода и в бизнес центъра на компанията в София работят 1850 души.

С откриването на втория си завод в Пловдив, страната ни ще бъде един от основните двигатели на Sensata Technologies в световен мащаб. „Целта ни е да станем една от водещите индустриални компании в България“, коментира Томи Вер Елст, генерален мениджър за България.


image0 (9K)