14:55 Хипермаркет в Стара Загора не спазва Закона за потребителите

Ангел Минчев от Стара Загора се обърна към сайт ZARATA с желанието да огласим случилото се с него.
На 20 януари т.г., той купил таблет Lenovo от верига магазини „Техномаркет“ в града. Искал да направи подарък на сина си за рождения му ден. След два дни обаче таблетът спрял да работи. С всички необходими документи от покупката, както и с таблета, той се върнал в магазина на 24 януари. Предвид на това, че преди няколко години е имал подобна ситуация с некачествено ремонтиране на гаранционна стока, която в последствие изхвърлил без да е компенсиран, Минчев поискал връщане на сумата или замяна на стоката. Служителката на „Техномаркет“ се съгласила само за рекламация. Тя взела таблета, касовата бележка и гаранционната карта.
Недоволният клиент естествено тръгнал да си търси правата. Написал жалба до Комисията за защита на потребителя, копия до омбудсмана на Стара Загора и до управителя на „Техномаркет“. В писмото той се позовава на чл.124, т.1 от Закона за защита на потребителите, в който се казва: „При предявяване на рекламацията на стока потребителят може да претендира за възстановяване на заплатената сума, за заменяне на стоката с друга, съответстваща на договореното, за отбив от цената или за безплатно извършване на ремонт“. В друг текст от Закона се казва също: „При предявяване на рекламацията на стока потребителят може да претендира за възстановяване на заплатената сума, за заменяне на стоката с друга, съответстваща на договореното, за отбив от цената или за безплатно извършване на ремонт в срок от 14 работни дни от закупуване на стоката“.

Zhalba
Този закон е в защита на нас-портебителите. Цитирам го и изисквам отговор както от магазина, така и от компетентните органи, коментира Минчев.
Репортер на ZARATA присъства на разговора междуи Ангел Минчев и служителката на „Технимаркет“ и с нейно съгласие записа диалога им.

 

 


image0 (9K)