18:15 Освен Кристмас днес е и празникът Нютонмас

Освен Рождество Христово на 25 декември се празнува още едно рождение – на бащата на съвременната наука сър Исак Нютон. Денят му е наречен Нютонмас („Newtonmas“) по подобие на английското „Christmas“ (Рождество Христово).

Сър Исак Нютон е физик, математик и философ и един от най-влиятелните учени в историята на човечеството. Неговата „Математически начала на натурофилософията“, публикувана през 1687, се смята за най-влиятелната книга в историята на науката, тя полага основите на класическата механика. В нея Нютон описва всемирното привличане и трите закони за движение, които доминират като научен възглед за физическата вселена за следващите три столетия.

„25 декември е рожденият ден на един от най-великите мъже, ходил някога на земята. Неговите постижения може с пълна сила да се празнуват навсякъде, където неговите закони важат. А това означава, от единия край на Вселената до другия. Happy Newton Day!“, казва видният английски биолог Ричард Докинс.

В началото на 80-те години на миналия век американският писател Майкъл Марота започва да изпраща в края на декември поздравителни Нютонмас-картички, а освен това прави и радиопредаване по темата през 1982 година, което започва с думите на Александър Поуп:

„Природата и природните закони лежаха скрити в нощта;

Бог каза: Нека бъде Нютон и блесна светлина…“

С думите си, препращащи към началото на първата книга в Светото Писание Битие, Александър Поуп вероятно намеква и за фундаменталния принос на Нютон и в областта на науката за светлината – оптиката.

Нютон, макар и Създател на класическата механика, е само просто човек, а не някакъв фантастичен герой.

Айнщайновата теория на относителността не зачерква Нютоновата механика. Добрите теории не умират. Когато се появи нова теория, тя не отхвърля старата, ако е проверена от опита, а я вгражда в себе си като частен случай. Иначе физиката не би била наука, а мода, в която днес се отрича това, което се е твърдяло вчера, а утре това, което се е твърдяло днес. Затова Теорията на относителността, въпреки революционните си идеи, е продължение на класическата механика. Теорията на относителността е обобщение и уточнение на Нютоновата механика, която е граничен случай на първата и си остава вярна с достатъчна точност за много от случаите. Теорията на относителността съдържа в себе си резултатите и законите на Нютон, но теорията на Айнщайн е излишно усложнение за повечето задачи от практиката ни. За скоростите на движението на небесните тела, на самолети и ракети, класическата Нютонова механика дава удовлетворяващи науката резултати и тези явления продължават да се разглеждат по класическите закони на Нютон.

Как се празнува Нютонмас

Естествено, коледната елха се заменя с ябълково дърво, което се украсява с … ами ябълки, разбира се. Те се закрепват не особено здраво, така че от време на време да падат.

Обсъждат се на маса фундаментални проблеми на съвременната и класическа физика.
Пускат се някои нежелани подаръци от върха на висока сграда, за да се провери теорията за гравитацията.
Не лоша идея е да се раздават ябълки или поне някой Apple таблет или смартфон.


image0 (9K)