14:06 Възрастните старозагорци влизат в антиквариат, за да усетят духа на отмниналото време

Милко Стефанов винаги е изпитвал страст към старинните вещи.

[ad id=“263680″]

Преди пет години отваря антикварен магазин в Стара Загора, на улица „Майор Кавалджиев“ 173, до VII основно училище. В магазина се предлагат множество стоки, различни по размер и цена – от миниатюрни значки до масивни мебели, от вещи за левче до такива за хиляди левове. Най-скъпата стока е красива порцеланова ваза на стойност 6 000 лева.

antikvariat21antikvariat22

„Най-евтината ми стока е подаръкът – казва търговецът с усмивка. Когато някой закупи вещ с висока цена, аз му подарявам нещо по-дребно“.

antikvariat23

В магазина има часовници, вази, огледала, съдове, шкафове, дребни фигурки и …. какво ли още не.

antikvariat1antikvariat2antikvariat4antikvariat5antikvariat6antikvariat7antikvariat9antikvariat10antikvariat11antikvariat12antikvariat13antikvariat14antikvariat15antikvariat16antikvariat17antikvariat18antikvariat19antikvariat20

„За да се интересува човек от старинни вещи, трябва да има култура. Това не е както при стоките за масова употреба. Да имаш антикварен магазин в Стара Загора е трудно, но се справям.“ казва Стефанов.

antikvariat3

Старозагорци търсят предимно неща от милитаризацията – т.е. военни оръжия, пушки, саби, калпаци и т.н. за възстановките на исторически събития, каквито се правят често в района.

За празниците се търсят вещи за подаръци – часовници, монети, картини…

[ad id=“225664″]

Повечето хора, обаче предимно по-възрастните влизат в антиквариата за да усетят духа на отминалото време. Разменят няколко думи с любезния антиквар и им става по-леко на душата.


image0 (9K)