НАЙ-НОВИ:

14 тайни, които малко са разкривани на обикновените пътници

Полетите и летищата не винаги са свързани с комфорт и наслада, освен ако не сте собственик на частен суперджет. Има обаче много трикове, които ще ви помогнат да направите полета си навсякъде по света удобен и достъпен. Например, обикновена комбинация от клавиши ще ви помогне да купите билети по-евтино, а специален стикер ще ви помогне да получите багажа си по-бързо и да избегнете опашката на летището.
Ще разкрием някои от тайните на стюардесите и опитни пътешественици, които лесно можете да използвате още при следващия си полет.
1. Как да боравите с багажа си
Много от пътуващите вярват, че стикер с надпис „Чупливо“ ще ви помогне да защитите куфара от повреда. Друг такъв стикер ще ви помогне да получите багажа си малко по-бързо. Факт е, че нещата с такива стикери обикновено се поставят върху останалите куфари, което означава, че той ще бъде един от първите, които пристигат на лентата за получаване на багаж.
И още един съвет от често “летящи” хора. На лентата за получаване на багаж повечето пътници ще имат почти еднакви тъмни куфари. За да не проверявате етикетите всеки път, по-добре е веднага да си купите ярък куфар, който може лесно да бъде разпознат.
2. Как правилно да опаковате вещите си
Запълнете цялото пространство на куфара, така че нещата да не могат да се движат свободно вътре в него. Поставете тежки предмети по-близо до стените на куфара и поставете най-чупливите в центъра.
Стъклените сувенири трябва да бъдат опаковани в картон, а не в дрехи. За това например е подходяща кутия за обувки. За разлика от меката кърпа, плътният картон може по-надеждно да защити крехък продукт, ако куфарът е изпуснат или върху него е поставено нещо тежко.
Преди заминаване не бъдете мързеливи да направите снимки на съдържанието на куфара. Така ще ви бъде по-лесно да потвърдите загубата на нещата, ако куфарът изведнъж се изгуби някъде.
3. Как да спестите при закупуване на билети
Клавишната комбинация Ctrl + Shift + n ще ви помогне да намерите по-евтини билети, тъй като поставя компютъра ви в режим „инкогнито“. По този начин сайтовете на авиокомпаниите няма да запомнят историята на вашето търсене. Следователно те няма да предлагат опции на леко завишена цена, така че да останете с впечатлението, че цената на полета става все по-скъпа с всяка минута.
Друго хитро правило в сайтовете на авиокомпаниите е да купувате билети на езика на страната, в която ще летите. Може да е малко по-сложно, но цената по някакъв начин магически се увеличава, ако преминете от официалната английска версия на сайта на родния си език.
И още едно много важно правило, което често използват пасажерите, е купуването на билети във вторник след 15:00. Резервирайте ги по-добре 6 седмици преди датата на отпътуване. Най-натовареното време е петък вечер и понеделник сутрин и в резултат на това най-скъпите билети обикновено са през тези часове.
Понякога закупуването на трансферен билет в правилния град може да бъде много по-евтино от просто директен полет. Например, вие се връщате от САЩ в Европа през Хелзинки, а Стокхолм ще бъде крайната дестинация в маршрута ви. Но директният полет от Щатите до Финландия може да бъде по-скъп, отколкото с друг допълнителен полет до Стокхолм.
4. Как правилно да изберем място в самолета
Столът на пътеката е досаден за мнозина, тъй като подлакътникът не се повдига и да излезете от там не е много удобно, особено ако имате сгъната маса. При някои самолети подлакътникът може да се повдигне чрез натискане на секретен бутон. Стюардесите знаят това, но е малко вероятно да го кажат, тъй като дръжката е по-специално заключена, така че стюардесите да не ви ударят случайно с количката за храна.
Опитните пътешественици препоръчват да резервирате 11 или 12 места, тъй като поради суеверие, малко хора искат да летят в седалката на номер 13. Ето защо шансът да няма никой до вас на „нещастната“ седалка е достатъчно голям.
Ако пътувате двама, по-добре е да резервирате места в един ред до прозореца и прохода. Има вероятност той да остане свободен, тъй като това обикновено е най-неудобното място за пътника. Е, ако самолетът се окаже претъпкан, тогава лесно ще се смените със съседа и зще седнете заедно. Ако това, разбира се, не е забранено от правилата на авиокомпанията.
Ако планирате да спите в самолет, то изберете седалка на илюминатора, за да се облегнете по-удобно. Но преди това не забравяйте на коя страна обикновено спите в леглото – ако отдясно, тогава изберете страницата на десния борд, ако наляво, лявата страница. Така ще ви бъде много по-лесно да заспите.
Можете да изберете удобно място в самолета, като използвате различни услуги, където просто трябва да въведете номера на полета си и летището на излитане. Диаграмата ще ви покаже къде има повече място за крака, дали и какво ще ви хранят на борда, както и друга полезна информация.
По-добре е да се качите на самолета последен. Така ще можете да изберете всяко свободно място, което може да се окаже малко по-добро от посоченото в билета ви.
5. Как да пренесете вода в бутилка
Ако не искате да купувате обикновена вода на летището за много пари, тогава има един необичаен начин да направите това, без да нарушавате правилата за безопасност. Можете да замразите бутилка с вода у дома и, ако ледът не се стопи, я пренесете през зоната за проверка. Уебсайтът на американската летищна сигурност има официална препоръка по този въпрос. Но все пак е по-добре да вземете със себе си само празна бутилка до летището и след като преминете контрола, я напълнете с вода от чешма за пиене.
6. Избягване на опашки на летището
Много често “летящи” пътници са забелязали, че ако чакате на опашка за ръчен багаж или преминавате през паспортен контрол, най-добре е да изберете най-лявата линия. В по-голямата си част хората са десняци и най-често несъзнателно завиват надясно, така че вероятността линията от лявата страна да се движи по-бързо е много по-голяма.
За да не се задържате при проверката, поставете всички малки неща не в джобовете на панталона, а в якето. Горното облекло можете бързо да свалите и поставите върху лентата за проверка на багажа. Така рискът да загубите нещо случайно ще бъде много по-малък, тъй като най-много неща на летището изчезват и се забравят в контролните пунктове.
За бърза проверка на лаптоп и течностите, поставете ги в ръчния си багаж последни, тъй като за тях винаги ще бъдете помолени да бъдат извадени от чантата за проверка. По-добре е да поставите часовници и бижута, както и колани, в джоба на якето си, докато все още стоите на опашката.
7. Колко лесно е да намерите зарядно на летището
Много пътешественици споделят истории, че лесно са намерили зарядно в изгубените вещи на летището. И няма значение, че дори не сте го загубили, а просто сте го забравили у дома. Според правилата на летищата, ако нещо не е било потърсено в продължение на 90 дни, тогава могат просто да го дадат на нуждаещ се пътник.
Ако не сте намерили електрически контакт на летището, тогава можете да опитате да заредите смартфона си от големите телевизори, които има в почти всяка чакалня. На гърба на плазмения панел трябва да намерите USB конектор и да свържете смартфона си към него. Зареждането ще работи само ако телевизорът е включен. Можете да използвате същия трик в хотела, ако сте загубили щепсела за зареждане, но ви е останал само кабела.
8. Какво да направите, ако сте “заседнали” през нощта на летището
Ако не искате да се сблъскате със закъснение за полета, по-добре е да изберете най-ранното отпътуване от летището, където самолетът е бил на нощна стоянка. Тази информация може да бъде намерена предварително на летището или информационното бюро на авиокомпанията. Когато избирате полет с трансфер, не забравяйте, че е необходимо време багажът да бъде прехвърлен от първия самолет във втория на летището. Между трансферите трябва да има поне един час – по-малко е вероятно багажът да бъде загубен.
Но ако все пак сте пропуснали полета си или по някаква друга причина трябва да останете през нощта на летището, тогава има услуги, които ще ви помогнат да намерите най-доброто място за сън в почти всички големи въздушни хъбове в света. Освен това е лесно да получите информация за местоположението на здравните работници, търговските обекти, душовете и детските стаи.
9. Как да се свържете с Wi-Fi безплатно
На много летища Wi-Fi достъпът е безплатен, но на особено „алчни“ места можете да опитате да се свържете с бизнеса или салона и да се свържете с тяхната мрежа. За ваше удобство пътешествениците тук споделят мрежови пароли на летищата по целия свят.
10. Как да получите предимствата на бизнес класа
Ако в икономичната класа искате да получите обслужване на ниво бизнес класа, тогава на първо място трябва да сте мили и любезни с кабинния екипаж. Обръщайте се към тях по име и се усмихвайте. Стюардесите признават, че с удоволствие ще вдигнат класа на обслужване на борда безплатно, ако харесат пътник.
11. Защо не трябва да докосвате лицето си
Самолетите са много мръсни, признават самите стюардеси. Тук е лесно да прихванете някаква зараза, така че не трябва да се разхождате боси по салона, да ядете, каквото е паднало на масата и докосвате лицето си.
12. Как лесно да преодолеем промяната на часовите зони
Опитните стюардеси препоръчват да изберат полет, така че той да пристигне до местоназначението си вечер, около 16:00. Така ще имате достатъчно време да стигнете до хотела, да се измиете и да вечеряте, а след това да си легнете.
Ако ще летите на изток, 3 дни преди заминаване трябва да опитате да си лягате и да ставате по-рано. Когато се качите на самолета, пренастройте часовника си на времето на вашата дестинация, така че по време на полета да се опитате поне психически да преминете към другата часова зона.
13. Как да получите безплатни екскурзии
Разберете предварително на летището, където ви очаква дълъг трансфер, за преференциални екскурзии. Например, ако сте летели за Истанбул с полет на Turkish Airlines, тогава можете да отидете на безплатна автобусна обиколка на града. Има едно условие: времето до следващия ви полет трябва да бъде поне 6 часа, но не повече от един ден.
14. Какво е вълшебната дума „касета“?
Искате „добавка“ в самолета? Поискайте друга касета. Това е името на пакета с топла храна (кутия с фолио).
Когато пътник поиска касета, стюардесите разбират, че човекът пътува много и знае, че на борда много често има допълнителни порции топла храна. Следователно, най-вероятно, няма да ви откажат.

Превод от руски: Зарата Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Вагонът на сутрешния влак за Варна е очаквано хладен, късната…