НАЙ-НОВИ:

14 нови наркотични вещества у нас с неясни последици

В България са навлезли 14 нови наркотични вещества. Все повече ученици експериментират с трева и със синтетични канабиноиди.

През последната година са навлезли 14 нови наркотични вещества, които са неидентифицирани за България и не са ясни последиците от тях.

Това съобщи психологът и старши експерт по превенция за намаляване на вредите от Националния център за наркомания Петя Радкова.

Никой не може да каже с точност какво се случва по училищата – “разменят се едни пликчета, едни чайчета с неуточнен произход и последици”, посочи тя.

По думите й непредвидимо е какво ще се случи с човек след употребата на такива вещества, а и понякога дори се стига до смърт още след първия път.

“Ако от хероина се знае какви са последиците, взимането на някакъв друг симулант, то тук е абсолютно неизвестно.

Липсва информираност какво влиза на пазара”, обясни психоложката.

Превенцията я има и тя се засилва все повече и повече, смята Радкова. Според нея обаче не е ясно каква чуваемост има.

“Във възрастта между 13 и 19 години, експериментът е почти задължителен – “да видим какво ще се случи, на мен нищо няма да се случи, слуховете какво се чува и вижда след употребата”.

Дизайнерско означава нещо уникално, нещо създадено по различен начин, нещо индивидуално”, обясни Радкова.

В България се увеличава тенденцията учениците да експериментират с канабис – с нормалната трева и със синтетични канабиноиди, съобщи тя.
По думите й спада употребата на амфетамини, навлиза употребата на метаамфетамини.

Децата се закачат някои повече, а други по-малко – зависи от социалните групи и родителския капацитет, посочи психоложката.

Според нея решението се крие в това да се говори с децата, да се разказва за последиците и рисковете от употреба на наркотици на достъпен за тях език, а не да се събужда апетитът към тях от подобни експерименти.

“Променя се профилът на наркозависимия – ако беше изпаднал и търсеше начин, за да успокои свои нужди, а сега всичко започва с един експеримент – да има екшън, адреналин, да не е еднообразен”, добави тя.

Източник: bgonair.bg Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
29.9 милиона евро от ЕС за строителството на нов 140-километров…