НАЙ-НОВИ:

135-метровият комин в ТЕЦ “Марица-изток 2” се срути. Засега не се отчита завишаване на замърсеността на въздуха

Срутил се е 135-метровият комин в ТЕЦ “Марица-изток 2”. На място са общо 12 аварийни екипа от Стара Загора, Димитровград и Пловдив, информира комисар Тошко Бързилов от Пожарна безопасност, съобщава БНР

“Около 10.30 часа получихме съобщение за запалена инсталация за сероочистка в ТЕЦ “Марица изток” 2. На място имаме вече около 12 екипа, които работят. Засега най-важното е, че нямаме загинали и пострадали. На този етап няма опасност от замърсяване на въздуха. В тази връзка има изпратени екипи, които да измерят чистотата на въздуха”, каза той пред БНР.
Директорът на ГД “Пожарна и аварийна безопасност” гл. ком. Николай Николов поясни, че поне още няколко часа ще продължи гасенето на пламъците. Производството на централата не е застрашено. Като предполагаема причина комисар Николов посочи запалване на гума в резултат от ремонтни дейности. Операторът е информирал за възникнала авария в един от абсорберите на СОИ, който е в ремонт. Взети са всички необходими мерки за обезопасяване на района. Няма пострадали, няма и опасност за населението. Данните от най-близко разположената автоматична станция за измерване качеството на въздуха в района на село Полски градец, която е на отстояние 7,5 км от централата, не отчита превишения по контролираните замърсители на атмосферния въздух – серен диоксид, азотни оксиди, фини прахови частици както по време на аварията, така и към настоящия момент, съобщиха от РИОСВ-Стара Загора.

На мястото пристигна и министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която по-късно ще даде повече информация за инцидента. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута.

loading...

Вашият коментар

Виж още:
Външният министър на Великобритания Джереми Хънт призова съперника си -…